Luna mai aduce cu ea și parfumul liniștitor al florilor de salcâm. Acestea sunt binecunoscute prin nectarul lor dulce, pe care albinele îl adună și fac atât de mult apreciata miere de salcâm. Au însă și numeroase proprietăți terapeutice: de la efecte calmante, relaxante asupra musculaturii netede, antiseptice, protectoare gastrice, la proprietăți imunostimulente, antitusive, emoliente.
Puterea lor de a trata tusea, este atribuită mucilagiilor care îi conferă calități emoliente, calmante ale tusei seci iritative, dar și unor compuși specifici numiți flavonoide (robinina și acacina) responsabile de actiunea expectorantă. Florile de salcâm sunt folosite în viroze respiratorii superioare şi inferioare, bronșite și astm bronșic, tuse, febră. Polizaharidele din salcâm au demonstrat în studii efecte imulostimulente, iar flavonoidele proprietăți antivirale.
Salcâmul este un ingredient de bază în siropul pentru tuse Plantusin pentru copii unde, alături de alte plante medicinale (scai vânăt, tei, cimbrișor, muguri de pin, pătlagină, nalbă mare, trei frați pătați, scaiul vântului), acționează atât pe tusea uscată, prin efect de calmare, cât și pe tusea productivă, prin efect fluidizant. Plantele se potențează reciproc, au gust bun și efecte blânde, siropul fiind recomandat pentru copiii de la 1 an în sus.