facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-09-04
Vizualizari: 431
Comentarii: 0
Beneficiile ceaiului verde pentru organism și cum alegi unul de calitate

Ceaiul verde are o tradiție de peste 2.000 de ani și o reputație pe măsură. Cele mai cunoscute proprietăți ale sale țin de detoxifierea organismului și pierderea în greutate, fiind astfel recomandat în majoritatea dietelor pentru slăbit. Însă cercetările au scos la iveală multe alte efecte binefăcătoare ale acestei plante. Iată ce beneficii are ceaiul verde, cui este recomandat și în ce situații!

 

Tipuri de ceai verde

Ceaiul verde este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Aceasta e originară din Asia de Est și este cultivată în mai multe țări din lume, printre care China (ex. sencha), Japonia (ex. matcha), Coreea, Vietnam și India. În funcție de zona de cultivare a plantei, ceaiul verde are caracteristici specifice în ceea ce privește gustul, aromele și proprietățile.

Diferența dintre ceaiul verde, alb și negru

Ceaiul de Camellia sinensis mai variază în funcție de perioada în care frunzele au fost recoltate și de modul de procesare. De pildă, știai că ceaiul verde are încă doi „frățiori”?! E vorba despre ceaiul alb și ceaiul negru. Toate aceste trei ceaiuri provin din aceeași plantă.

-        Ceaiul alb se obține din muguri și frunze foarte tinere, culese înainte de a ajunge la maturitate. Sunt uscate puțin la soare, de aceea se spune că e cel mai puțin procesat dintre toate cele 3 tipuri de ceai. Are o aromă delicată, deoarece conține cea mai mică doză de teină.

-        Ceaiul verde se obține din frunze mature, care sunt supuse unei procesări minime – uscare și expunere la abur sau încălzire uscată. Este procesat în maximum două zile după culegere, astfel încât nu ajunge să fermenteze, să oxideze, și își păstrează intacți antioxidanții.

-        Ceaiul negru trece printr-un proces de prelucrare mai intens. Uscarea frunzelor este lentă, de lungă durată, ceea ce duce la fermentarea lor. De aici și culoarea brună. În urma acestui procedeu, ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cofeină, fiind înlocuitorul perfect pentru cafea.

 

Proprietățile ceaiului verdegust parfumat de iasomie

Ceaiul verde conține vitamine (C, B2) și minerale (precum mangan și potasiu), flavonoide, polifenoli și catechine, cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, L-teanină (un aminoacid cu efecte antidepresive, căci favorizează producția de dopamină), dar și cafeină, care stimulează sistemul nervos central, îmbunătățește concentrația și revigorează organismul.

Un alt antioxidant din compoziția ceaiului verde accelerează metabolismul, stimulând procesul de termogeneză, cu efect asupra arderii depozitelor de grăsime. Cu alte cuvinte, caloriile sunt transformate în energie și nu se mai depun sub formă de grăsimi. O altă proprietate a ceaiului verde e de reglare a cantității de zahăr din sânge, astfel că nevoia de a consuma alimente bogate în zaharuri este redusă.

Cum alegi un ceai verde de calitate

Dacă vrei să alegi cel mai bun ceai verde, ghidează-te în primul rând după frunze, iar pentru a le vedea mai bine optează pentru ceai verde la vrac. Forma și culoarea frunzelor variază în funcție de sortiment: unele sunt ca un ac, cu suprafață aplatizată, altele sunt sub formă de spirale; unele au o nuanță de verde închis, cu aspect lucios, altele sunt cafenii. Ca regulă, frunzele e bine să fie cât mai mari. Iar după infuzare, licoarea ar trebui să aibă o tentă de galben-verzui.

Tot pentru un ceai verde de calitate te mai poți ghida după perioada de recoltare: cel din primă recoltă, de primăvară, e considerat cel mai bun, mai aromat, mai plin de nutrienți.

Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde nu țintește neapărat o anume problemă de sănătate. El este recomandat persoanelor care doresc să ducă o viață sănătoasă, care vor să crească aportul de antioxidanți din organism, care vor să-și revigoreze organismul și să-i încetinească procesul de îmbătrânire.

·   Ceai verde pentru slăbit

Cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului verde țin de pierderea în greutate, detoxifierea organismului și suprimarea poftei de mâncare, fiind, astfel, ideal în majoritatea dietelor pentru controlul greutății. O cană de ceai pe zi crește termogeneza, prin activarea lipolizei. De asemenea, scade senzația de foame. Se spune că poate reduce cantitatea de țesut adipos în special din zona abdominală, motiv pentru care e inclus în numeroase rețete de ceai verde antiadipos.

De asemenea, ceaiul verde nu lipsește din nicio cură de detoxifiere a organismului, fiind celebru pentru capacitatea sa de a drena toxinele și prin efectul ușor laxativ, diuretic.

·   Ceai verde pentru tensiune mică

Ceaiul verde poate ține loc de cafea, dimineața, și e de ajutor persoanelor cu tensiune mică. O ceașcă de ceai verde conține între 5 și 20 de miligrame de cofeină. E mai puțin decât o ceașcă de cafea, care are 125-185 de miligrame de cofeină, însă e suficient pentru a te revigora și a-ți da energie, fără a provoca stări de agitație.

·   Îmbunătățește funcțiile creierului

Galatul de epigalocatechină, un component esențial al frunzelor arborelui de ceai verde, are efect neuroprotector împotriva stresului oxidativ și a distrugerii celulelor neuronale. Consumul regulat de ceai verde crește timpul de reacție, îmunătățește memoria, puterea de concentrare, dar și starea de spirit, luptând cu anxietatea și depresia. Mai mult decât atât, studiile au arătat că poate împiedica progresia bolii Parkinson și poate preveni Alzheimer-ul.

·   Luptă cu microbii

Același compus - galatul de epigalocatechină – e un potențial agent natural antiviral, care inhibă replicarea virusului Hepatitei B. Ceaiul verde are proprietăți antimicrobiene și luptă împotriva bacteriilor gram pozitive și gram negative, a virusurilor și fungilor.

·   E recomandat în afecțiuni cardiovasculare

Datorită efectului său antioxidant și de ardere a grăsimilor, ceaiul verde scade colesterolul rău din corp, ceea ce aduce beneficii la nivel cardiovascular. Numeroase cercetări au scos la iveală că un consum regulat de ceai verde scade incidența infarctului miocardic.

·   Ideal pentru sănătatea orală

Ceaiul verde s-a mai dovedit util în combaterea halenei și în reducerea inflamației gingivale, grație proprietăților sale antiinflamatoare, antimicrobiene. Se pare că taninurile conținute împiedică aderarea bacteriilor la smalțul dinților.

·   Oferă protecție împotriva cancerului

Pe lângă toate beneficiile de mai sus, mai adăugăm unul: efectul anticancerigen. Studiile de până acum au arătat că unii compuși din ceaiul verde pot inhiba creșterea celulelor canceroase.

 

Mod de preparare a ceaiului verde

Pentru a beneficia la maximum de beneficiile ceaiului verde, e important cum îl păstrezi și cum îl prepari. Se ține în locuri uscate, ferite de lumina soarelui, iar pentru prepararea ceaiului se folosesc două grame de plantă uscată la 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 2-4 minute, în apă de 75-80 de grade Celsius. Nu mai mult, nu cu apă clocotită, pentru că vei distruge proprietățile plantei și vei face ceaiul mai amar.

Când se bea ceaiul verde? Ar fi bine în prima parte a zilei, pentru că are un ușor efect energizant, datorită conținutului de cofeină.

Utilizări inedite ale ceaiului verde

Ceaiul verde se consumă sub formă de infuzie, simplă sau în diverse combinații de rețete pentru controlul greutății, pentru scăderea colesterolului, sau de ceaiuri aromate, create doar pentru plăcerea gustului: cu iasomie, cu mentă, cu ghimbir, cu lămâie și vanilie sau cu fructe.

Însă ceaiul verde este folosit cu succes și în cosmetică.

  •   Din plicuțele de ceai verde folosite poți să-ți faci comprese pentru ochi. Ține-le câteva minute la frigider, apoi aplică-le pe pleoape. Substanțele antioxidante din ceaiul verde ajută la calmarea pielii și la reducerea cearcănelor.
  •   Ceai verde răcit poate fi aplicat pe întreaga față, ca toner. Datorită proprietăților astringente și antioxidante, revigorează tenul și reduce ridurile.
  •   Dacă te-ai ars la soare, fă-ți o infuzie de ceai verde, las-o la răcit, apoi aplică pe zonele afectate comprese înmuiate în ceai. Proprietățile antiinflamatoare pot ajuta la reducerea roșeții și a disconfortului.
  •   În comerț, vei găsi apă de gură cu ceai verde, șampoane, deodorante și măști faciale din această uimitoare plantă.

Contraindicațiile ceaiului verde

Cu toate că are o mulțime de beneficii, ceaiul verde e contraindicat în unele situații:

-        Tulburări de somn. Persoanele care suferă de insomnii e bine să bea ceaiul verde doar în prima parte a zilei, nu după-amiaza sau seara. Chiar dacă are cantități mici de cofeină, ceaiul consumat în cantitate mare poate provoca probleme cu somnul.

-        Hipertensiune. Tot pentru că are cofeină, persoanele care suferă de hipertensiune e bine să bea ceai verde cu moderație. În plus, ar putea crește tensiunea atunci când e consumat în combinație cu anumite medicamente.

-        Ceaiul verde e contraindicat persoanelor care iau medicamente anticoagulante căci, datorită conținutului de vitamina K și catechine, ceaiul contribuie la efectul de subțiere a sângelui.

-        Cei care au probleme cu stomacul e bine să bea și ei ceai verde cu prudență și nu pe stomacul gol, din cauză că taninurile din compoziția ceaiului pot crește aciditatea din stomac.

Ceaiul verde este un remediu naturist asociat cu un stil de viață sănătos. Pentru a profita de toate beneficiile ceaiului verde, e important doar să-l prepari corect și să-l consumi cu moderație.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri