Florile de tei sunt printre cele mai populare plante medicinale de la noi din țară. Se folosesc din moși strămoși la prepararea ceaiului, fiind nelipsite din aproape orice gospodărie. Și pe bună dreptate. Pe lângă gustul plăcut, aromat, delicat, ceaiul de tei are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată de ce e bine să-l ai și tu în casă, la-ndemână!
Tipuri de tei
Poate nu știai, dar clasicul tei cuprinde, de fapt, mai multe specii, circa 30-35 la număr, răspândite pe tot globul. Fiecare specie poate varia în ceea ce privește conținutul și concentrația de compuși activi, însă toate speciile sunt utilizate în scopuri medicinale. În România, sunt comune trei tipuri de tei: tilia cordata (teiul de munte, de talie medie, cu frunze mici), tilia platyphyllos (cu frunze și flori mari) și tilia tomentosa (sau „teiul lui Eminescu” – se deosebește prin frunzele mai mari, acoperite cu peri fini pe partea inferioară care îi conferă o nuanță argintie).
La noi în țară, florile de tei se recoltează la scurt timp după înflorire, la sfârșit de iunie – început de iulie
Proprietățile ceaiului de tei
Florile de tei conțin vitamine, flavonoide, polifenoli, mucilagii și uleiuri volatile cu beneficii importante pentru sănătatea organismului. Băut simplu, fără alte adaosuri, ceaiul de tei nu conține calorii, grăsimi, proteine sau carbohidrați. Iată ce efecte, ce proprietăți are!
· Efect calmant, sedativ
Ceaiul de tei este celebru pentru efectul său relaxant, calmant, sedativ, motiv pentru care este adesea consumat seara, înainte de culcare, pentru a ajuta la inducerea somnului.
· Proprietăți antispastice
Prin același efect calmant acționează și asupra mușchilor netezi de la nivelul stomacului, calmează tractul digestiv, reducând spasmele, crampele.
· Efect antiinflamator
Ceaiul de tei ajută la reducerea inflamațiilor din organism, fiind util în ameliorarea unor afecțiuni antiinflamatorii minore. De asemenea, poate reduce dureri ușoare de articulații, motiv pentru care specialiștii recomandă ceaiul de tei persoanelor care suferă de artrită.
· Proprietăți diuretice și diaforetice
Consumul de ceai de tei stimulează eliminarea excesului de lichide din organism atât prin urină, cât și prin transpirație.
· Proprietăți antioxidante
Această plantă medicinală conține flavonoide, precum quercetina, polifenoli, acid p-coumaric, terpenoid (un puternic antioxidant) și uleiuri volatile care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
8 beneficii ale ceaiului de tei pentru sănătate
Având în vedere proprietățile expuse mai sus, putem să enumerăm și beneficiile și situațiile în care ceaiul de tei este de ajutor.
1. Te ajută să dormi bine noaptea
Un ceai de tei călduț, parfumat, aromat, băut seara, înainte de culcare, este remediul ideal pentru cei care suferă de insomnii, adorm greu sau au un somn agitat. Evident, este contraindicat înainte de a te urca la volan.
2. Ameliorează stresul, anxietatea
Cercetările au arătat că extractul de tei poate reduce excitabilitatea sistemului nervos. Datorită acestui efect calmant, ceaiul de tei reduce stările de surescitare, stres, anxietate, tensiune psihică. Poți să-l bei fără probleme pe parcursul zilei, la birou, ori de câte ori te simți agitat. Pentru varietatea gustului, dar și pentru potențarea efectelor, combină teiul cu lavandă, passiflora, roiniță, mușețel. Vei obține un ceai antistres deosebit de eficient.
3. E bun în răceală și gripă
Datorită efectului diaforetic, ceaiul de tei e benefic în răceală și gripă pentru că stimulează transpirația și reglează temperatura corpului (scade febra). În același timp, stimulează eliminarea toxinelor.
4. Tratează tusea seacă
Ceaiul de tei e bun pentru tuse deoarece conține mucilagii care au efect balsamic pentru gât: combat iritația și uscăciunea mucoaselor, calmează gâtul, faringele. La acestea se adaugă efectul antispastic, relaxant pentru musculatura bronșică. Astfel, florile de tei sunt de mare ajutor în tusea seacă. Pentru un plus de efect, îndulcește ceaiul cu o linguriță de miere.
5. Calmează diverse dureri
Ceaiul de tei este antispasmotic, fiind util în ameliorarea crampelor și a spasmelor care provoacă dureri de cap, dureri menstruale, dureri de stomac și alte tipuri de disconfort gastric (indigestie, flatulență). De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatoare, ceaiul de tei calmează durerile de gât și pe cele musculare, articulare.
6. Scade tensiunea arterială
Compușii din florile și frunzele de tei acționează ca vasodilatatoare și hipotensive, fiind de mare ajutor persoanelor care suferă de hipertensiune.
7. Întărește imunitatea
Pentru ce mai este bun ceaiul de tei? Pentru întărirea imunității! Și reușește acest lucru atât datorită conținutului de antioxidanți care protejează celulele de stresul oxidativ, cât și prin proprietățile sale de a reduce stresul. Pentru că, știm cu toții, stresul e cel scade foarte mult imunitatea și ne predispune la tot felul de boli.
8. Utilizări externe, în cosmetică
Ceaiul de tei are beneficii și în îngrijirea pielii. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, atunci când e folosit extern, previne îmbătrânirea tenului, combate ridurile, cicatrizează eczemele sau urmele lăsate de acnee, reduce cearcănele și revigorează tenul. Poți să-ți tamponezi zilnic fața cu o dischetă de bumbac înmuiată în infuzie de tei rece, de la frigider. Sau poți adăuga ceai de tei în apa de baie. Va fi momentul tău de răsfăț și relaxare. Ceaiul de tei se poate folosi și pentru băi calmante la copii.
Cum se prepară ceaiul de tei
În general, la o cană de 250 ml de apă se folosesc 1-2 lingurile de flori uscate sau 1-2 plicuri de ceai. Se fierb timp de 2-3 minute, apoi se lasă alte 10-15 minute la infuzat. Se consumă 3 căni de ceai pe zi la adulți și o cană la copii, timp de două până la patru săptămâni, ori la nevoie.
Contraindicațiile ceaiului de tei
Chiar dacă ceaiul de tei are numeroase beneficii pentru sănătate, există situații în care se recomandă precauție sau chiar e contraindicat. Spre exemplu, persoanelor care au alergie la polen, le este contraindicat ceaiul de tei.
Ceaiul de tei e sigur în sarcină și alăptare. Poți bea 1-3 căni cu ceai, ajută la reducerea stresului, crampelor sau dacă ai răcit.
Ceaiul de tei este benefic pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Merită să-l ai în casă și să-l consumi ori de câte ori ai poftă sau simți nevoia. Totuși, dacă problemele tale de sănătate sunt cronice sau mai accentuate, mergi la medicul specialist pentru o schemă mai amplă de tratament.