Când ești însărcinată sau ai un bebeluș pe care îl alăptezi, orice problemă de sănătate te poate îngrijora. Te gândești automat dacă tratamentul de care ai nevoie pentru vindecare nu îi face cumva rău copilului. Ei bine, într-adevăr, nu mai poți folosi orice medicament; inclusiv lista remediilor naturiste ste limitată. Iată, totuși, ce e de făcut atunci când te-a prins răceala.
Răceala în sarcină
Ceaiurile medicinale sunt primele ajutoare, căci te hidratează, vindecă afecțiunile gâtului, desfundă nasul. Lista plantelor sigure în sarcină este destul de restrânsă. Sunt permise: cătina, echinacea, măceșele, noni (pentru întărirea imunității), ghimbirul și menta (taie greața), frunzele de măslin, lichenul de piatră, turmericul, mugurii de brad, de pin, pătlagina, socul, teiul, cuișoare (în caz de tuse, dureri în gât, febră). Pentru un efect mai intens, ceaiurile pot fi completate cu siropuri și capsule din aceste plante sigure. Citește de fiecare dată indicațiile de pe ambalajul remediilor pentru răceală. Multe alte plante sunt contraindicate sau se recomandă prudență în administrare pentru că pot stimula contracțiile uterine. Totuși, nu înseamnă că dacă bei o cană de ceai vor apărea imediat efectele adverse. Se consideră că sarcina ar fi în pericol dacă sunt consumate cantități mai mari sau dacă tratamentul durează mai mult de 1-2 săptămâni. În același timp, e necesar să te odihnești mai mult, să mănânci sănătos, să menții un aer curat și o atmosferă umedă în cameră.
Răceala în perioada alăptării
Tratamentul pentru răceală în timpul alăptării trebuie să respecte cam aceleași reguli ca și în perioada sarcinii deoarece tot ce consumi se transmite copilului, prin lapte. Poți bea ceaiuri de mușețel, ghimbir, soc sau echinacea. Nasul îl poți desfunda făcând inhalații cu aburi, punând în apa fierbinte plante puternic aromate sau uleiuri esențiale. Problemele gâtului e bine să le rezolvi consumând siropuri făcute în casă sau gata preparate, de la magazinele naturiste. Siropuri cu acțiune antiinflamatoare și antiinfecțioasă, pe care le poți administra inclusiv sugarilor, sunt pe bază de frunze de măslin, trifoiște de baltă și lichen de piatră.
Iar la întrebarea „dacă mai poți să alăptezi când ești răcită” răspunsul e – da, poți și e chiar indicat. Organismul tău a început să producă anticorpi împotriva bolii pe care îi vei transmite și bebelușului, întărindu-i imunitatea. Virusurile nu se transmit prin lapte, anticorpii da. Trebuie doar să fii mai atentă la igienă, să te speli pe mâini înainte de a-l lua pe cel mic în brațe, de a manevra biberoanele, să aerisești regulat camera, să porți o mască de unică folosință atunci când alăptezi și, chiar dacă pare cel mai greu, e bine să eviți, o perioadă, să-ți pupi copilul pe mânuțe și obrăjori. În rest, nu te îngrijora, răceala și alăptarea pot merge bine împreună.