Persoanele care suferă de diabet, boli cardiovasculare, pulmonare sau de ficat e bine să aibă foarte multă grijă la sănătate în perioada aceasta. Dacă răcesc sau prind un virus gripal, vor avea un risc crescut de a dezvolta complicaţii. În situația în care se contaminează, tratamentul trebuie adaptat, pentru a nu afecta boala cronică de bază.
Hipertesivii
Epidemiile gripale ajung să le pună chiar viaţa în pericol deoarece gripa poate declanşa complicaţii, precum infarctul miocardic acut sau accidentul vascular cerebral. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că unele medicamente pentru tuse şi răceală, luate de la farmacie, pot creşte tensiunea arterială sau pot reduce efectul tratamentului uzual pentru tensiune. Pacienţii care suferă de boli cardiovasculare e bine să evite antiinflamatoarele din clasa AINS pentru calmarea durerilor şi unele descongestionante. Spuneţi-i farmacistului că suferiţi de hipertensiune sau apelaţi la remedii naturale, pe bază de plante, legume, fructe şi produse ale stupului. Produsele din gama Hapciu, de pildă, sunt special gândite pentru a trata răceala, gripa şi simptomele asociate, nu au efecte adverse şi se pot utiliza concomitent cu alte medicamente.
Diabeticii
Sunt de 6 ori mai predispuşi să dezvolte complicaţii și să fie spitalizaţi în caz de gripă, faţă de persoanele care nu suferă de diabet. De asemenea, riscul de mortalitate este de trei ori mai mare la diabeticii care fac pneumonie. Medicii spun că, atunci când te îmbolnăveşti de răceală şi gripă, organismul nu mai e capabil să folosească insulina aşa cum trebuie, iar valorile glicemiei ajung să crească. Recomandarea este să evitaţi siropurile şi dropsurile pentru gât care conţin cantităţi mari de zahăr. Alte medicamente din clasa AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) intensifică efectul hipoglicemic al insulinei, de aceea e bine să vă trataţi doar sub îndrumarea medicului.
Cei care suferă de boli pulmonare cronice
În special vârstnicii sunt expuşi la riscuri şi complicaţii atunci când răcesc. Este nevoie de hidratare şi odihnă. Specialiştii recomandă ceaiurile care uşurează respiraţia, precum cele de cimbrişor, plămânărică, mentă, ghimbir, cimbru, tei, ciuboţica cucului şi scoarţă de salcie. Consumul de uleiuri esenţiale (3-4 picături, de trei ori pe zi, în miere) ajută prin efectul lor antibacterian, antifungic, antiviral.
Bolnavii de steatoză hepatică
Cei care au ficat gras, sau steatoză hepatică în termeni medicali, e bine să nu-i mai dea ficatului de lucru suplimentar cu procesarea medicamentelor de sinteză. Paracetamolul în special are un grad de toxicitate ridicat care suprasolicită ficatul. În locul lui, puteţi folosi plante cu efect antiinflamator şi analgezic, cum ar fi curcuma, scoarţa de salcie, ghimbirul sau uleiul esențial de mentă. Produsele stupului, în special mierea, tinctura de propolis și polenul, sunt benefice pentru ficat și în același timp tratează răceala dacă sunt combinate cu ceaiuri medicinale, uleiuri esențiale și siropuri naturale.