facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-12-20
Vizualizari: 784
Comentarii: 0
Ashwagandha – remediu valoros pentru sănătatea sistemului nervos

Rădăcinile Ashwagandha sunt utilizate pe scară largă în medicina tradițională indiană Ayurveda, pentru a susține sănătatea fizică și mentală, pentru a oferi apărare împotriva bolilor și a factorilor de mediu negativi și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Ashwagandha a fost utilizată ca adaptogen, tonic nervos, antistres, împotriva deficitelor cognitive și a tulburărilor de memorie, insomniei, anxietății, infertilității, reumatismului și gutei de-a lungul a mii de ani.

Rapoartele de cercetare bazate în mare parte pe studii preclinice, precum și pe câteva studii clinice au evidențiat rolul anxiolitic, antidepresiv și neuroprotector al rădăcinilor de ashwagandha împotriva multor boli psihice și neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer, Huntington și Parkinson (1).

Withanolidele, substanțele bioactive, izolate din ashwagandha au demonstarat un efect anxiolitic, comparabil cu cel produs de lorazepam (medicament din clasa benzodiazepinelor) și un efect antidepresiv comparabil cu cel indus de imipramină (antidepresiv triciclic).  Investigațiile susțin utilizarea rădăcinilor de ashwagandha ca stabilizator al dispoziției în condiții clinice de anxietate și depresie (2).

Un alt studiu a arătat că administrarea de ashwagandha timp de 2 luni îmbunătățește rezistența la stres și starea de bine generală la persoane sănătoase supuse stresului cronic (3).

Extractul de rădăcină de Ashwagandha a fost eficient pentru îmbunătățirea calității vieții, a calității somnului și a vigilenței mentale, la persoanele în vârstă, arată un studiu publicat în anul 2020 (4).

 

Bibliografie

1.Dar NJ, MuzamilAhmad. Neurodegenerative diseases and Withania somnifera (L.): An update. J Ethnopharmacol. 2020 Jun 28;256:112769.

2.Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Sairam K, Ghosal S. Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study. Phytomedicine. 2000 Dec;7(6):463-9.

3.Salve J, Pate S, Debnath K, Langade D. Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Cureus. 2019;11(12):e6466. Published 2019 Dec 25. doi:10.7759/cureus.6466

4.Kelgane SB, Salve J, Sampara P, Debnath K. Efficacy and Tolerability of Ashwagandha Root Extract in the Elderly for Improvement of General Well-being and Sleep: A Prospective, Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study. Cureus. 2020 Feb 23;12(2):e7083.

 

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri