facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-02-04
Vizualizari: 716
Comentarii: 0
Asemănări și deosebiri dintre gripă și răceală

De cele mai multe ori, spunem că avem gripă când, de fapt, este vorba despre o simplă răceală, și invers. Simptomele lor asemănătoare ne induc în eroare. Totuşi, e important să putem face diferenţa dintre cele două, deoarece gripa netratată corespunzător poate duce la complicații severe, chiar mortale. Cele mai vulnerabile persoane sunt copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu boli cronice (de inimă, renale, diabet, astm etc.).

Asemănări

- Atât gripa, cât și răceala se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, dar și prin contactul cu suprafețele contaminate.

- Au câteva simptome comune precum tuse, dureri de cap, de gât, musculare și febră, care în cazul gripei se manifestă mai violent.

- Nici răceala, nici gripa nu se tratează cu antibiotice, ci cu antivirale. Antibioticele se administrează numai la recomandarea medicului, în cazul în care apar complicații, cu infecții bacteriene (sinuzită, otită, bronșită, pneumonie). Au acțiune antivirală uleiul de cuișoarele, ceaiul de frunze de măslin, ceaiul lichen de piatră, capsulele Biosept cu muguri de plop, iar efect antibiotic natural au în general uleiurile esențiale (de cimbru, de cuișoare, de ti-tree și de lavandă – sunt excelente în toate patologiile infecțioase).

Deosebiri

- Sunt cauzate de virusuri diferite.  Răceala e cauzată de circa 200 de virusuri, în timp ce gripa doar de trei ( A, B și C), cu mai multe tulpini.

- În funcție de cum debutează. Răceala începe relativ ușor, cu dureri și usturimi de gât, strănut, nas înfundat și stare de oboseală. Gripa, în schimb, debutează violent, cu febră (39-40 de grade), frisoane, amețeală, dureri musculare și de cap. Dacă răceala ține o săptămână, se instalează treptat și îți permite să iei măsuri din timp, gripa apare brusc și durează mai mult, chiar și trei săptămâni.

- În funcție de perioadă. Dacă răceala poate apărea în orice perioadă din an, gripa are sezonul ei, care începe de obicei în octombrie și durează până în luna martie.

Simptome Răceală Gripă
Rinoree Frecventă Apare rar
Nas înfundat Frecvent Ocazional
Strănut Simptom frecvent și obișnuit Destul de rar
Durere în gât Frecventă, moderată Frecventă
Durere de cap Moderată Frecventă și puternică
Dureri musculare Ușoare Foarte mari
Tuse Se manifestă ușor Puternică, poate lua forme complicate
Amețeală, epuizare Ușoare Frecvente și de durată
Febră Ocazională, ușoară Frecventă, destul de mare
Frisoane Foarte rar Frecvente

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri