Asemănări și deosebiri dintre gripă și răceală – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Asemănări și deosebiri dintre gripă și răceală

Sfaturi Practice

De cele mai multe ori, spunem că avem gripă când, de fapt, este vorba despre o simplă răceală, și invers. Simptomele lor asemănătoare ne induc în eroare. Totuşi, e important să putem face diferenţa dintre cele două, deoarece gripa netratată corespunzător poate duce la complicații severe, chiar mortale. Cele mai vulnerabile persoane sunt copiii sub 5 ani, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu boli cronice (de inimă, renale, diabet, astm etc.).

Asemănări

Atât gripa, cât și răceala se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, dar și prin contactul cu suprafețele contaminate.

– Au câteva simptome comune precum tuse, dureri de cap, de gât, musculare și febră, care în cazul gripei se manifestă mai violent.

– Nici răceala, nici gripa nu se tratează cu antibiotice, ci cu antivirale. Antibioticele se administrează numai la recomandarea medicului, în cazul în care apar complicații, cu infecții bacteriene (sinuzită, otită, bronșită, pneumonie). Au acțiune antivirală cuișoarele, frunzele de măslin, lichenul de piatră, mugurii de plop, iar efect antibiotic natural au în general uleiurile esențiale (de cimbru, de cuișoare, de ti-tree și de lavandă – sunt excelente în toate patologiile infecțioase).

Deosebiri

– Sunt cauzate de virusuri diferite.  Răceala e cauzată de circa 200 de virusuri, în timp ce gripa doar de trei ( A, B și C), cu mai multe tulpini.

– În funcție de cum debutează. Răceala începe relativ ușor, cu dureri și usturimi de gât, strănut, nas înfundat și stare de oboseală. Gripa, în schimb, debutează violent, cu febră (39-40 de grade), frisoane, amețeală, dureri musculare și de cap. Dacă răceala ține o săptămână, se instalează treptat și îți permite să iei măsuri din timp, gripa apare brusc și durează mai mult, chiar și trei săptămâni.

– În funcție de perioadă. Dacă răceala poate apărea în orice perioadă din an, gripa are sezonul ei, care începe de obicei în octombrie și durează până în luna martie.

SimptomeRăcealăGripă
RinoreeFrecventăApare rar
Nas înfundatFrecventOcazional
StrănutSimptom frecvent și obișnuitDestul de rar
Durere în gâtFrecventă, moderatăFrecventă
Durere de capModeratăFrecventă și puternică
Dureri musculareUșoareFoarte mari
TuseSe manifestă ușorPuternică, poate lua forme complicate
Amețeală, epuizareUșoareFrecvente și de durată
FebrăOcazională, ușoarăFrecventă, destul de mare
FrisoaneFoarte rarFrecvente

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.