Publicat la:
2016-06-06
Vizualizari:
865
Comentarii:
0
Nu e glumă, nici mit – dulcele dă dependenţă! Creierul acţionează la consumul de zahăr într-un mod asemănător aportului de morfină sau heroină, descărcând nişte chimicale naturale care cresc senzaţia de fericire. Din păcate, fericirea aceasta se plăteşte. Zahărul are efecte negative asupra aparatului cardiovascular şi asupra pancreasului, creşte colesterolul, strică dantura, dar în primul rând îngraşă. Renunţă la „drog”! Iată câteva trucuri care păcălesc pofta de dulce.
- Dacă eşti deja dependent de dulce, ar trebui în primă fază să reduci treptat cantitatea consumată. Obişnuit să ronţăi în fiecare zi biscuiţi, ciocolată, fursecuri, nu vei putea funcţiona dacă renunţi brusc la ele. Scade porţia zilnică şi nu uita că o mulţime de alimente din supermarketuri, aşa-zis „sărate”, conţin zahăr. De asemenea, dacă, spre exemplu, eşti obişnuit să-ţi pui în cafea două linguriţe de zahăr, încearcă, timp de o săptămână, să-ţi pui doar una. Apoi doar jumătate de linguriţă.
- Simți nevoia de dulce atunci când îți scade glicemia. Astfel, ține-ți constant nivelul glicemiei prin mese mici și dese, la ore fixe. E recomandat să consumi la fiecare masă glucide care se absorb lent (fructe, legume, făinoase), țin de foame, nu dau creșteri bruște de glicemie, iar insulina e menținută la nivel minim (se știe că acest hormon blochează arderea grăsimilor din depozit).
- Mănâncă la masă un aliment cu amidon (un cartof copt, o felie de pâine) care ține de foame. Iaurtul simplu conţine şi el glucide, calciu şi proteine care taie pofta de dulce.
- Ceaiul sau pastilele de sunătoare sunt un remediu natural împotriva stresului, care crește nivelul de serotonină și scade pofta de dulciuri.
- Vara, profită de pepenele roşu. Are doar 20 de calorii la 100 g şi taie pofta de prăjituri. Când îţi e foarte poftă de ceva dulce, mănâncă un fruct. Încet, încet, vei vedea că amandinele şi bomboanele ţi se vor părea prea dulci, iar fructele vor ajunge să-ți satisfacă nevoia de desert.
- Nu te plimba doar „din curiozitate” pe la raioanele cu dulciuri. Nu ai ce căuta acolo!
- Dulciurile sunt ca un drog și, ca orice drog, trebuie eliminat din raza de acțiune a dependentului. Astfel, nu ține în casă provizii de ciocolată, înghețată, fursecuri... chipurile „pentru musafiri”.
- Dacă pofta de dulce e prea mare, alege, măcar, răul cel mai mic. Dintre o felie de tort de ciocolată și o înghețată, alege-o pe cea din urmă.