facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2016-08-10
Vizualizari: 1040
Comentarii: 0
Ardeiul

Ardeiul este vraciul pielii și al oaselor

Atât ardeiul iute, cât și ardeiul gras, ambele sortimente sunt întâlnite pe mesele românilor, dar și ale altor popoare europene și asiatice. Dacă ardeiul gras este folosit în stare crudă sau preparat termic, ardeiul iute crud sau uscat, este agreat atât ca aliment, dar și ca leac de mare folos, pentru o multitudine de afecțiuni. Dintre acestea, tratamentele bolilor de piele, oftalmologice sau circulatorii, sunt principalele beneficiare ale unei cure cu ardei. Părintele Hariton, de la Ein Karen spunea că: ”Ardeiul cu ulei de măsline și pâine prăjită, te ajută să-ți protejezi ochii și pielea, fără să ai nevoie de doctor. De asemenea, orice unsoare care conține ardei iute este calmantă, dar și antiinflamatorie”.

Taine de leac ale ardeiului gras

Marea majoritate dintre călugării cu care am stat de vorbă are nostalgia ardeilor grași și cărnoși, pe care îi cultivau agricultorii de pe meleagurile noastre, cu mulți ani în urmă. Nu știu dacă soiurile autohtone s-au schimbat foarte mult, sau, pur și simplu ”s-au corcit”, cum spune românul. Cert este că în piețele noastre nu mai găsim ardei autentic românesc și atunci trebuie să ne adaptăm la ceea ce ne este la îndemână. Ideal ar fi să apelăm la grădinarii, care au mai rămas, și să ne procurăm ardeiul direct de la sursă. Ardeiul verde este destul de sărac în calorii, ceea ce este benefic pentru organism, fiind în schimb, una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina A și C. Ardeiul roșu conține la rându-i, însemnate cantități de fibre, folați, minerale și vitamina K. Dar pentru a conștientiza marea bogăție tămăduitoare din ardeiul gras, este bine să știm care este aportul benefic al tuturor componentelor acestei minunate legume: Vitamina A – protejează vederea, pielea și ține la distanță infecțiile; Vitamina B6 și Magneziu – susțin buna funcționare a activității cerebrale, cardiovasculare, ajută sistemul imunitar, reglează valorile tensiunii arteriale; Vitamina C – reface nivelul de colagen din piele, asigurând elasticitatea și fermitatea acesteia, scade riscul de cataractă și împiedică dezvoltarea formațiunilor tumorale; Luteina și Zeaxantina - au un aport major în problemele oftalmologice, încetinind chiar și procesul de degenerescență maculară; Licopenul – scade riscul dezvoltării celulelor canceroase.

Pâinea cu ardei gras învinge medicamentele

Indiferent de soiul ardeiului gras, pentru a putea beneficia de proprietățile terapeutice ale acestuia, este bine să optăm pentru ardeiul românesc. În stare crudă, acesta își păstrează intacte toate principiile active, ceea ce ne determină să optăm pentru ardeiul nepreparat termic. O rețetă simplă, pe care am aflat-o de la ieromonahul Policarp, care viețuiește la un schit din Muntele Olimp, m-a făcut să înțeleg, cât de ușor putem scăpa de boli, fără nici un tratament, doar cu ceea ce Domnul ne dăruiește în fiecare zi. Trebuie doar să ne uită în preajmă și să luăm aminte. Pentru a scăpa de acnee sau de alte dermatoze, fie ele și mai complicate, trebuie doar să avem două felii de pâine integrală, prăjită, pe care să o stropim
cu ulei presat la rece și câteva picături de zeamă de lămâie. Dacă adăugăm o jumătate de ardei verde pe o felie și o altă jumătate de ardei roșu, pe cealaltă felie, vom putea avea un mic dejun sau o cină extrem de sănătoasă și sățioasă. Monahii din Sfântul Munte, folosesc pentru acest leac, ulei de măsline extra virgin, pe când cei din mănăstirile noastre, folosesc ulei din semințe de struguri sau de dovleac. După șase săptămâni cu o astfel de opțiune pentru micul dejun sau cină, plus un prânz fără proteină animală, orice persoană care are probleme dermatologice sau oftalmologice, va scăpa de mâncărimile de piele și va avea o acuitate vizuală mult mai bună, decât înainte. Un astfel de tratament este benefic și în dereglările hormonale și în cancerul de prostată. Mă simt obligată să vă spun că, la sfârșitul acestui sfat tămăduitor, părintele mi-a amintit ”să nu uităm de rugăciune, iar boala, nu numai că se domolește, dar de cele mai multe ori se și vindecă!”

Capsaicina în lupta cu celulele canceroase

Pentru a rămâne în aceeași sferă a consumului de ardei, trebuie precizat faptul că există leacuri cu o putere extrem de mare, dar de data aceasta vorbim despre ardeiul iute. O singură genă desparte ardeiul gras de cel iute, aceasta fiind însă foarte importantă, datorită faptului că determină secreția unei substanțe care generează gustul iute al acestui tip de ardei și care la rându-i transformă ardeiul iute într-un veritabil ”medicament”. În popor, ardeiul iute mai este cunoscut și sub denumirea de pipăruşi, chipăruşi, chiper roşu, ciuşcă, paprică, ţuşcă. Indiferent de numele sub care este cunoscut, ardeiul iute este un ”vraci desăvârșit ”și asta datorită capsaicinei pe care o conține și care accelerează metabolismul, declanșând în mod natural termogeneza (transformarea grăsimilor în energie utilă). Capsaicina are proprietăți antiinflamatorii, fiind utilă în stimularea circulației și modificarea reglării temperaturii corpului, dar ajută și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, cât și la normalizarea valorilor colesterolului și la menținerea sănătății pielii. Ardeii iuți conțin o cantitate importantă de vitamina C, dar și vitaminele A, B2, B3, E sau K. Ardeii iuți de culoare verde conțin din abundență această vitamină K, datorită căreia, ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor, pe când cei roșii sau portocalii, sunt bogați în licopen, cea mai cunoscută substanță naturală, care are puterea de a împiedica înmulțirea celulelor canceroase. Indiferent de culoare, ardeii iuți sunt tămăduitori prin cantitatea însemnată de capsaicină, pe care aceștia o conțin. Să nu mai vorbim de durerile reumatice, pe care, dacă le oblojești cu ulei sau unguent de ardei iute, durerea dispare imediat.

Precauții și contraindicații ale tratamentului intern cu ardei iute

Deși efectele benefice ale consumului de ardei iute sunt incontestabile, există și situații în care, ardeiul iute, mai ales în stare crudă, face mai mult rău decât bine. Sunt situații în care, afecțiuni ale stomacului se vindecă miraculos, dar sunt și cazuri în care, dacă un bolnav diagnosticat cu ulcer sau gastrită, mănâncă ardei iute, acesta își poate agrava situația. Se interzice cu desăvârșire consumul de ardei iute, în situația în care un bolnav a fost diagnosticat cu colon iritabil, fisuri anale, hemoroizi sângerânzi sau afecțiuni ale tubului digestiv.
De asemenea, se interzice cu desăvârșire consumul de ardei iute, persoanelor care sunt sub tratament cu anticoagulante.
Mariana BORLOVEANU

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri