Rolul mirodeniilor nu este doar acela de a da gust mâncărurilor. Ele vin cu un pachet de vitamine şi minerale cu efect benefic asupra sănătăţii tale. Te simţi rău, ai răcit, crezi că ai o infecţie care cere antibiotice? Iată alternativa naturală. Mai jos ai câteva condimente cu rol antibacterian, antibiotic, antiinflamator.
Scorţişoara. E un condiment cu proprietăţi antiinflamatoare şi antimicrobiene, împiedicând dezvoltarea bacteriilor şi ciupercilor.
Hreanul are printre cele mai multe proprietăţi curative. Tratează tusea, durerile în gât, bronşita, sinuzita etc., fiiind astfel un remediu naturist ideal atunci când eşti răcit. Rădăcina rasă, un condiment cu aromă puternică, are efect antibiotic, antibacterian, expectorant şi întăreşte sistemul imunitar.
Cuişoarele. Foarte aromate, aceste condimente au efect antibacterian şi antiinflamator natural. Se folosesc de obicei în afecţiuni stomatologice şi în dureri de gât, sub formă de infuzie, ulei esenţial, sau pur şi simplu adăugate în mâncare. În acelaşi timp, stimulează imunitatea, te ajută să scapi mai repede de răceală şi gripă. Secretul lor constă în eugenol, o substanţă activă care le dă acel efect antibiotic. Spre exemplu, dacă te doare o măsea, poţi pune pe ea un cuişor măcinat sau îl poţi mesteca pur şi simplu uşor, cu măseaua afectată. Dacă ai gastrită sau alte probleme cu stomacul, un remediu naturist constă în consumarea unui decoct din cuişoare.
Tinctura de propolis şi mierea. Sunt antiinflamatoare, antivirale şi întăresc imunitatea. Le poţi adăuga într-o limonadă cu citrice şi mentă.
Cimbrul. Este scutul tău de protecţie în cazul în care consumi alimente contaminate cu diverse bacterii. Adaugă puţin ulei de cimbru sau câteva frunzuliţe în salate şi nu vei risca să te contaminezi cu stafilococi care să-ţi cauzeze probleme intestinale. Uleiul de cimbru poate trata faringita şi laringita, iar dacă ai sinuzită e bine să faci inhalaţii cu acest ulei esenţial. Sub formă de infuzie, cimbrul este antibacterian, antiseptic, fiind de ajutor în infecţii ale gâtului.
Rozmarinul. Este un condiment prietenos cu stomacul, pe care îl protejează de ciuperci şi bacterii, el având efect antibacterian, antifungic.
Oregano. Atât frunzele, cât şi uleiul de oregano au proprietăţi antibacteriene. E de mare ajutor în tratarea gingivitelor, sinuzitei sau, folosit extern, vindecă mâncărimile pielii.