Uită de grija medicamentelor! Poţi preveni sau chiar trata diverse tipuri de infecţii adăugând leacul în felurile tale preferate de mâncare. Pentru că există condimente, legume şi plante medicinale care, pe lângă faptul că dau aromă preparatului, sunt foarte sănătoase, având efect antibiotic.
Usturoiul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale care se găseşte în cămara ta. Datorită unei substanţe numită alicină, usturoiul proaspăt are acţiune antivirală şi antimicrobiană, putând trata cu succes gripa şi răceala, cu pleiada lor de neplăceri (otite, sinuzite...), infecţiile cu Helicobacter pylori sau toxiinfecţiile alimentare. Poate fi folosit şi sub formă de decoct (2-3 căţei fierţi în 250 ml de apă, pentru 15 minute).
Scorţişoara împiedică dezvoltarea bacteriilor şi ciupercilor graţie proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antimicrobiene. În plus, este un antioxidant puternic, care stimulează sistemul imunitar.
Oregano. Atât frunzele, cât şi uleiul de oregano au proprietăţi antibacteriene. Este de mare ajutor în tratarea gingivitelor, sinuzitei sau, folosit extern, vindecă mâncărimile pielii.
Cimbrul îţi protejează stomacul de infecţii în cazul în care consumi alimente contaminate cu diverse bacterii. Poţi să-l foloseşti proaspăt sau uscat, în salate, sau sub formă de ulei esenţial (câteva picături, amestecate în uleiul de măsline). În caz de sinuzită sau infecţii ale gâtului, se pot face inhalaţii cu ulei esenţial de cimbru.
Varza conţine, în primul rând, multă vitamina C, ajutând organismul să lupte cu infecţiile. Apoi, este un real pansament pentru stomacul afectat de ulcer, pentru că are acţiune antimicrobiană. Murată este cu atât mai benefică pentru flora intestinală deoarece creşte numărul bacteriilor bune care luptă cu microorganismele dăunătoare.
La deserturi, foloseşte mierea! Dar nu o prepara termic deoarece îşi pierde proprietăţile. Bogată în vitamine, minerale şi enzime uşor asimilabile de către organism, ea este o adevărată farmacie şi leac pentru un spectru larg de afecţiuni, de la nivelul tubului digestiv până extern, la nivelul pielii. Are proprietăţi antibacteriene, antibiotice şi antiinfecţioase. Mierea de Manuka, provenită din Australia şi Noua Zeelandă, se spune că are o mare putere în a distruge bacteriile şi virusurile date de răceală.