Amigdalita pultacee sau, în termeni populari, „puroiul în gât”, este o complicație a amigdalitei acute, caracterizată prin inflamație și apariția puroiului în jurul amigdalelor. Se manifestă cu durere în gât și dificultate de înghițire, febră, durere de cap, umflarea gâtului, respirație neplăcută. Copiii și tinerii sunt mai predispuși decât adulții să aibă probleme la nivelul amigdalelor din mai multe motive. Specialiștii Fares îți explică pe larg care sunt acestea, dar și la ce tratament naturist pentru amigdalită pultacee poți apela.
Ce este amigdalita pultacee?
Amigdalele sunt două glande de formă ovală, situate în spatele gâtului. Au rolul de a fi primul bastion de apărare a organismului împotriva microbilor sau virusurilor care intră prin gură sau prin nas. Sunt în prima linie, prin urmare, sunt vulnerabile la infecție.
În momentul în care se declanșează lupta dintre celulele de apărare și virusuri, amigdalele își măresc volumul, se inflamează, ceea ce duce la apariția amigdalitei. Până aici, situația încă nu e gravă. Lucrurile se complică atunci când, pe lângă inflamație, apare puroiul. Se poate vedea cu ochiul liber dacă deschizi gura mare - este sub forma unor depozite albicioase pe suprafața amigdalelor mărite și roșii.
Amigdalita sau angina pultacee poate fi dată fie de virusuri (ex. Epstein-Barr), fie de bacterii (stafilococi, pneumococi, streptococi). Mai poate apărea de la infecții dentare sau de la prea mult fumat.
De ce afectează mai mult copiii?
Copiii și adolescenții sunt mai predispuși să facă amigdalită (simplă sau cu puroi) din cauza sistemului lor imunitar mai fragil, în formare, cumulat cu tendința lor naturală de a socializa mai mult și a sta mai apropiați unii de alții în medii aglomerate precum creșe, grădinițe, școală, locuri de joacă. Asta deoarece afecțiunea se poate transmite ușor de la o persoană la alta.
O altă cauză a anginei pultacee la copii este dimensiunea amigdalelor: la copii sunt mai mari decât la adulți, ceea ce le face susceptibile la inflamații și infecții.
Simptomele amigdalitei pultacee
· Durere în gât
Vei ști că micuțul are amigdalită pultacee dacă are dificultăți în a deschide complet gura și a înghiți orice, chiar și propria salivă. De altfel, durerea este cel mai comun simptom al acestei afecțiuni. Evident, diagnosticul se poate confirma printr-o simplă inspecție vizuală.
· Febră, frisoane
Temperatura corpului este mai mare de 38 grade C, are frisoane.
· Umflarea gâtului
Un alt semn vizibil este umflarea ganglionilor de o parte și alta a gâtului, pentru că și acolo se dă lupta cu microbii și virusurile. De asemenea, vocea poate fi mai răgușită.
· Durerea de cap și respirația neplăcută
Reprezintă alte simptome ale amigdalitei pultacee.
Pot apărea și complicații
În timp ce amigdalita acută se poate complica și da amigdalită pultacee, și amigdalita pultacee, la rândul ei, poate genera alte complicații.
Microbii din gât pot migra în nas și atunci apare rinita, iar nasul începe să curgă. Deoarece nasul, gâtul și urechile comunică între ele, microbii sau virusurile pot intra în sinusuri, cauzând sinuzită, sau pot intra în ureche și atunci provoacă otită.
Netratată, infecția se poate întinde în cavitatea bucală, în gât, plămâni. O altă complicație gravă, care necesită intervenție de urgență, este blocarea căilor respiratorii.
Tratamentul naturist pentru amigdalita pultacee
Amigdalita acută virală, dată de virusuri, se tratează cu antivirale, pe când la cea bacteriană, pultacee, este nevoie de antibiotice. Pastilele de sinteză pot fi destul de dure, mai ales pentru stomăcelul sensibil al copiilor, riscând să le afecteze flora intestinală și să le scadă și mai mult imunitatea. Din fericire, există remedii naturiste pentru amigdalită – eficiente, sigure, fără efecte adverse. Spre exemplu, antibioticele naturale din gama Biomicin și antiviralele din gama Biosept. Se găsesc sub formă de soluție, sirop, spray pentru gât, capsule și comprimate de supt.
Amigdalita pultacee – tratament naturist pentru copii
Un excelent antibiotic natural pentru copii este soluția Biomicin A2, fiind o soluție alternativă pentru tratarea anginei pultacee la copii. Conține ulei esențial de tea-tree și ulei de cuișoare, două componente cu un puternic efect antibiotic, antiviral și antiinflamator. Soluția este recomandată copiilor de peste 3 ani în infecțiile și inflamațiile respiratorii, cum e amigdalita pultacee. Are efecte excelente dacă se administreze într-o linguriță de sirop de fructe sau în puțină miere.
Pentru că are un miros specific și, în contact cu mucoasele, are un efect usturător, se recomandă părinților să tragă amestecul într-o seringă și să-l administreze la baza limbii pentru că va ajunge imediat pe suprafața amigdalelor infectate. După 2-3 zile de administrare, punctele de puroi dispar, la fel și febra, iar starea generală a copiilor se îmbunătățește semnificativ.
Dacă amigdalita copiilor este de natură virală, apelează la un tratament natural cu sirop Biosept (potrivit copiilor de 1-3 ani), și/sau comprimate Biosept Plus (peste 3 ani), ori cu soluția Biosept forte (peste 3 ani).
Dieta ideală în amigdalită pultacee
· Alimente recomandate
Pentru că îl doare în gât și nu poate să înghită, dă-i copilului să mănânce alimente moi, precum piureuri de legume, supe creme, mâncăruri cu orez, pește, terciuri din cereale integrale și multe ceaiuri medicinale.
· Alimente de evitat
Nu sunt recomandate alimentele tari și crocante, care pot provoca iritații suplimentare în gât (chipsuri, biscuiți tari), nici mâncărurile acide și condimentate (sosuri picante, muștar, citrice, sucuri acide). De asemenea, laptele de vacă trebuie înlocuit cu cel de soia sau migdale. Alimentele se consumă călduțe sau la temperatura camerei.
În cazuri grave, când amigdalita pultacee creează probleme de respirație, dă dureri în piept, dacă febra și infecția persistă, iar simptomele nu se îmbunătățesc, dimpotrivă, mergeți de urgență la medicul ORL! Acesta poate realiza un drenaj al puroiului.