În caz de migrene și cefalee, foarte multe persoane știu că trebuie să ia un analgezic de la farmacie. Aceste pastile, însă, ameliorează temporar durerea, fără să trateze cauza ei, dau de lucru ficatului și pot veni cu alte efecte adverse. Nu la fel se întâmplă în cazul tratamentelor naturale, pe bază de uleiuri esențiale. Aplicate intern sau extern, ele te scapă de durere și, în același timp, vindecă afecțiunea care a cauzat-o.
Durerea de cap durează de la câteva zeci de minute până la 3-4 zile, iar cauzele sunt diverse: stresul, oboseala, sau dimpotrivă – dormitul prea mult dimineaţa, consumul de alcool, deshidratarea, modificările hormonale, suprasolicitarea ochilor, unele tratamente pe care le iei şi, de asemenea, virozele din sezonul rece, mersul prin frig și vânt cu capul descoperit. Pentru a trata durerea, trebuie să cunoşti cauza.
Pentru durerea de cap cauzată de răceală, gripă sau infecţii ale sinusurilor foloseşte ulei de eucalipt, de mentă, de cuișoare, de pin, de rozmarin sau de cimbru. Au efect calmant, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, expectorant. Cel mai bine poți profita de ele făcând inhalații cu aburi. Pune 1-2 litri de apă la fiert şi, când dă în clocot, adaugă uleiul esenţial, acoperă-ţi capul cu un prosop şi stai deasupra vasului 10-15 minute. Aburul cald umezeşte căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi uşurează eliminarea lor. În plus, uleiurile esenţiale odată inhalate vin cu o serie de efecte benefice: distrug agenţii patogeni, dezinfectează, calmează, uşurează respiraţia.
Stresul îți dă dureri de cap? Folosește ulei de lavandă. Acesta are efect sedativ, antidepresiv, calmant și chiar reglează nivelul serotoninei, hormonul responsabil cu starea de bine. Tot ulei de lavandă sau de bergamot poți folosi în cazul oboselii cauzate de insomnii. Uleiul de mușețel este un alt remediu natural cu proprietăți sedative, analgezice, neuroprotectoare, care tratează tensiunea nervoasă și iritabilitatea. Alte uleiuri bune în caz de migrene și cefalee sunt cele de tămâie, de lemongras, de turmeric și de smirnă.
Cum se folosesc:
În afară de inhalațiile cu aburi despre care v-am spus mai sus, cea mai rapidă metodă este inhalarea uleiului direct din sticluță. De asemenea, îl poți picura pe un colț de batistă, sau îl vei pune în lampa de aromaterapie. Uleiul esențial se poate aplica și pe piele, prin masaj ușor pe tâmple și în spatele gâtului. În acest caz, e nevoie să fie diluat într-o bază de ulei vegetal (de cocos, de măsline etc.). Poți combina ulei de mentă cu turmeric, cu tămâie, cu lemongras. Îți face bine și o baie caldă în care, de asemenea, vei pune uleiuri din plante. Apoi, în magazinele naturiste există combinații gata dozate de uleiuri esențiale, care se administrează intern, sub formă de capsule Algoplant. Se asimilează repede și efectul apare în maximum o oră. Compresele calde ajută și ele la retragerea durerii. Se adaugă într-o cană cu apă caldă câteva picături de ulei esențial de lavandă, combinat cu mușețel sau cu lemongras, se înmoaie compresa, se stoarce bine și se aplică pe frunte. Aroma și căldura îți vor lua durerea „cu mâna”.