Gastrita este o afecțiune inflamatorie a mucoasei stomacului și poate varia de la o formă ușoară, temporară, până la una severă și cronică. Pentru a o trata, e nevoie atât de remedii cu efect gastroprotector, cicatrizant, cât și de un stil alimentar adecvat.
Cum apare gastrita?
Din cauza mai multor factori: poate fi stresul cumulat cu alimentația haotică și nesănătoasă, consumul excesiv de alcool, cafea, tutun, abuzul de medicamente sau o infecție cu Helicobacter pylori ori cu paraziți. Vârsta este un alt factor de risc căci, în timp, mucoasa stomacului se subțiază și devine predispusă la inflamații.
Simptomele gastritei pot varia în funcție de gravitatea și de tipul afecțiunii. Printre cele mai comune manifestări se numără durerea sau arsura în partea superioară a abdomenului, balonările, greața, vărsăturile, pierderea apetitului și senzația de prea plin.
Tratamentul va depinde și el de cauza bolii. Dacă este vorba despre o infecție bacteriană cu H. pylori, vor fi necesare antibiotice. Poți opta însă pentru alternativa naturală - capsule Helicostop, cu eficientă dovedită clinic în eradicarea acestei bacterii. Alte tipuri de gastrită necesită remedii care reduc producția de acid a stomacului sau care neutralizează aciditatea, tratează mucoasa și refac flora intestinală.
Se găsesc și în varianta naturală! Capsulele Stomac sănătos conțin plante cu efect antiinflamator, cicatrizant, protector gastric. Este o formulă naturală culeasă și perfecționată de prof. dr. Pavel Chirilă, a cărei eficiență a fost confirmată în peste 10 ani de utilizare. Aceste capsule se pot administra inclusiv femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și copiilor de peste 6 ani.
Ce să mănânci, ce să nu mănânci
Pe lângă tratament, e foarte important regimul alimentar. Sunt indicate mesele mici și dese, ultima cu 3-4 ore înainte de culcare. Mănâncă încet, fără grabă, mestecând bine. Preparatele trebuie să fie la temperatură medie, nici prea reci, nici prea fierbinți. Cele mai bune sunt alimentele alcaline, care scad aciditatea gastrică (morcovii, varza, cartofii), cele care conțin probiotice (iaurt natural, chefir, lapte), cerealele integrale, ouă fierte, carne slabă fiartă, banane, avocado, unt, pâine prăjită, uleiuri presate la rece. Bea cât mai multe ceaiuri medicinale (de mușețel, de lemn dulce, de gălbenele) cu efect balsamic, antiinflamator, cicatrizant.
Sunt interzise alimentele care cresc aciditatea și irită stomacul: mezelurile, afumăturile, conservele, prăjelile, carnea grasă, dulciurile pe bază de zahăr rafinat, băuturile acidulate, alcoolul, cafeaua, mâncărurile iuți, picante, dar și roșiile, citricele, ceapa, usturoiul.
Dacă respecți toate recomandările, într-o lună, stomacul tău se va vindeca. Însă pentru a preveni recidivele, ai mai multă grijă de el, urmează un stil alimentar echilibrat, evită stresul, nu repeta greșelile care ți-au făcut rău!