Dacă pentru tine perioada sărbătorilor a însemnat odihnă și răsfăț, pentru ficatul tău a însemnat muncă. A trebuit să proceseze alcool, dulciuri, prăjeli, carne grasă, afumături și semipreparate, alimente obișnuite pe mese în luna decembrie, dar extrem de solicitante pentru ficat. Obosit de atâtea toxine, are acum nevoie de o pauză. Iată ce poți să faci ca să-l ajuți să se refacă!
Ar trebui în primul rând să iei o pauză de cârnați, jumări și vin fiert și să treci pe alimente mai sănătoase și mai ușoare - legume și fructe proaspete (în special sfeclă roșie, țelină, ridiche neagră, fructe de pădure, legume cu frunze verzi) sucuri naturale făcute în casă din verdețuri, rădăcinoase, mere și citrice. Produsele stupului sunt adevărate medicamente naturale pentru ficat. Ține o cură cu miere, polen și păstură, sau cu lăptișor de matcă, pe care să le consumi dimineața, pe stomacul gol. Tot dimineața e bine să bei un pahar mare de apă călduță cu lămâie. Este un excelent detoxifiant pentru ficat și îl stimulează să producă mai multe enzime. Mai poți adăuga suc de grepfrut, și acesta având rolul de curățare a ficatului, îl stimulează să ardă grăsimile, în loc să le înmagazineze.
De mare ajutor sunt ceaiurile din plante medicinale. „Preferatele” ficatului sunt plantele cu principii amare. Anghinarea ajută ficatul să metabolizeze mai ușor colesterolul, stimulează secreția și eliminarea bilei, este detoxifiantă. Ceaiul de sunătoare are efect antiinflamator și antimicrobian, susține producerea normală de bilă. De asemenea, armurariul este utilizat de secole ca tonic amar hepatoprotector, efectul său benefic fiind dat de silimarină, substanță care are puterea de a regenera celula hepatică. Alte plante recomandate sunt păpădia (detoxifiantă), rostopasca (are proprietăți drenoare, regeneratoare), gălbenelele (antiinflamatoare) și cicoarea (depurativă, diuretică, bun stimulent hepatic și biliar), toate fiind tonice-amare care grăbesc regenerarea ficatului. Se pot consuma atât sub formă de ceai, cât și sub formă de tincturi sau comprimate masticabile, în cure de 1-2 luni.
Pentru un efect și mai puternic, apelează la suplimente din plante Hepatofit ce conțin extracte uscate de armurariu, anghinare, rostopască, păpădie și sulfină, acestea având un puternic efect hepatoprotector și hepatoregenerator. De asemenea, evită alcoolul și mâncărurile grele, semipreparate, odihnește-te mai mult și evită să mai pierzi nopțile. Din fericire, ficatul este un organ care se regenerează repede. Cu o dietă atentă şi un stil de viaţă sănătos, primăvara te poate găsi tonic, sănătos și plin de energie.