Te balonezi frecvent, ai crampe abdominale și modificări ale tranzitului? Este posibil să suferi de colon iritabil, o afecțiune cronică, ale cărei cauze nu sunt foarte clare. E neplăcută, însă poate fi ținută sub control cu remedii din plante și prin mici schimbări ale stilului de viață. Sănătatea colonului este extrem de importantă pentru buna funcționare a digestiei și a organismului în general.
Ce este colonul și ce rol are
Colonul, sau intestinul gros, este ultima parte a sistemului digestiv. Mai exact, canalul de eliminare a materiilor fecale. Lung de aproximativ 1,5 metri, cu un diametru de 3-8 cm, el are rol de absorbție a apei și electroliților din conținutul intestinal, transformând ce a rămas din alimentele digerate în scaun solid. Bacteriile intestinale de la nivelul colonului sunt cele care descompun resturile alimentare și ajută la sinteza anumitor vitamine (B, K). De echilibrul lor depinde sănătatea colonului, buna funcționare a digestiei și chiar imunitatea organismului.
Când vorbim despre „colon iritabil”
Sindromul de intestin iritabil sau „colonul iritabil” este o afecțiune gastrointestinală ce se manifestă prin:
- Balonări frecvente și flatulență;
- Dureri colicative ce variază ca intensitate, localizate în partea inferioară a abdomenului;
- Modificări de tranzit: fie episoade de diaree, fie de constipație, fie o alternanță între cele două.
Boala nu este una periculoasă pentru sănătate, ci doar foarte neplăcută. Singurul risc este acela că un colon care funcționează necorespunzător poate duce la absorbția deficitară a anumitor nutrienți.
Diagnosticul se face pe baza simptomelor și prin excluderea altor afecțiuni.
Cauzele sindromului de intestin iritabil
Din ce cauze apar aceste simptome neplăcute și cum se declanșează sindromul de intestin iritabil? Nu e foarte clar. Pot fi implicați factorii genetici, stresul, o disfuncționalitate a comunicării dintre sistemul nervos central și terminațiile nervoase de la nivelul intestinului, o alimentație nesănătoasă, haotică, abuzul de medicamente de sinteză (spre exemplu de antibiotice, care afectează flora intestinală), o infecție gastrointestinală severă, anumite sensibilități și intoleranțe digestive pe care le ai.
Afecțiunea poate apărea la orice vârstă. Totuși, se pare că predispuse sunt persoanele sub 50 de ani, în special femeile.
7 sfaturi pentru sănătatea colonului și gestionarea afecțiunii
În prezent, nu există vreo pastilă-minune care să vindece definitiv sindromul de intestin iritabil. Boala este una cronică și trebuie ținută sub control printr-un set de măsuri personalizate, care reduc simptomele. Iată 7 recomandări universal valabile pentru sănătatea colonului!
1. Mai multă grijă la alimentație
Orientează-te spre o dietă bogată în legume și fructe proaspete, pentru aportul de fibre, în cereale integrale, fructe oleaginoase, avocado, pește și uleiuri presate la rece, lactate și carne slabă. Sunt de evitat prăjelile, fast-food-ul, afumăturile, alimentele procesate, pline de E-uri, coloranți și conservanți, mâncărurile grele, dar și alcoolul, cafeaua în exces, dulciurile pe bază de zahăr rafinat.
Mănâncă ordonat, la ore fixe, nu prea mult la o masă. De asemenea, e important să identifici alimentele care te balonează și să le eviți. Pentru asta, ține un jurnal alimentar în care să notezi tot ce ai mâncat în ziua respectivă, ce simptome apar și la ce distanță de masă.
2. Apelează la remedii naturiste pentru sănătatea colonului!
Pentru buna funcționare a digestiei, nu ai nevoie de medicamente de sinteză complicate. Natura ne oferă tot ce avem nevoie. Există plante medicinale eficiente, sigure și ușor de asimilat, cu efect antispastic și reglator al tranzitului intestinal, care echilibrează sistemul nervos vegetativ, reduc balonarea, crampele și spasmul musculaturii intestinale. Frunzele de măslin, menta, volbura, valeriana, sunătoarea, obligeana, lavanda și chlorella sunt cele mai bune plante care calmează iritația colonului, reduc durerea colicativă cauzată de spasmul musculaturii intestinale, echilibrează sistemul nervos vegetativ și axa intestin-creier, mențin echilibrul florei intestinale. Toate aceste plante și extracte din plante se găsesc, atent dozate, în cadrul capsulelor Colon Sănătos.
3. Hidratează-te suficient
Lichidele ajută digestia deoarece previn constipația și stimulează eliminarea toxinelor, odată cu scaunul. Așadar, bea fără restricții cât mai multă apă plată și ceaiuri medicinale neîndulcite. Nu evita nici sucurile proaspăt stoarse de citrice, nici fructele bogate în apă și în fibre: pepene roșu, mere. În ceea ce privește ceaiurile, pentru sănătatea colonului sunt indicate menta, sunătoarea, mușețelul, șerlai, precum și teiul și lavanda, pentru proprietățile lor antispastice, calmante asupra intestinelor. Și acestea sunt incluse în ceaiul Colon Sănătos de la Fares, recomandat în balonare, colici intestinale și sindromul colonului iritabil.
4. Fă zilnic mișcare
Sportul face parte dintr-un stil de viață sănătos și ajută în toate situațiile. E benefic inclusiv pentru digestie, deoarece pune la treabă mușchii abdominali și susține motilitatea tractului digestiv.
5. Ține stresul sub control
Stresul este unul din factorii declanșatori ai sindromului de intestin iritabil. Adrenalina produsă în perioadele de tensiune, neliniște, agitație, anxietate, afectează contracțiile ritmice musculare ale intestinelor, ceea ce duce la neplăceri digestive: diaree, crampe abdominale. E important să gestionezi stresul pentru a te simți bine atât psihic, cât și fizic.
6. Obișnuiește-ți corpul cu un ritual de mers la baie
Nu amâna niciodată nevoia de a merge la toaletă, pentru că te vei constipa. Obișnuiește-ți organismul cu un program de mers la baie, cu o rutină. În felul acesta, se poate normaliza tranzitul și vei preveni simptomele digestive neplăcute.
7. Ține o cură de detoxifiere a colonului
Tot pentru sănătatea colonului e bine ca, periodic, să ții o cură de detoxifiere. Timp de o lună, consumă remedii care susțin digestia, echilibrează flora intestinală și stimulează tranzitul: cu ghimbir, papaya, ananas, soc, argilă verde, semințe de in și frunze de senna.
Recomandările de mai sus sunt utile nu doar celor care suferă de colon iritabil, ci tuturor celor care țin la sănătatea colonului și a organismului lor, în general.