Antibioticele sunt de mare ajutor în cazul infecțiilor, însă cele de sinteză vin și cu riscuri. Repară pe de-o parte, strică pe alta. Mai exact, distrug, pe lângă bacteriile nocive care cauzează boala, și pe cele benefice, din stomac. Urmările: dureri, arsuri gastrice, greață, diaree, balonare, dar și candidoze, scăderea imunității. Este absolut necesar să-ți protejezi stomacul atât pe parcursul tratamentului cu antibiotic, cât și după.
3 reguli generale
- În primul rând, nu lua niciodată antibiotice de sinteză după ureche, fără să fie absolut necesar. Multe persoane apelează la ele în cazul infecțiilor virale, cum sunt răcelile și gripa, fără să realizeze că aceste pastile nu au efect asupra virusurilor.
- Pe perioada tratamentului, folosește remedii pentru protecția gastrică.
- Trebuie să știi că există și antibiotice naturale ca Biomicin, pe bază de uleiuri esențiale din plante, care acționază eficient împotriva infecției, fără să dea efecte adverse.
Remedii din plante bune pentru stomac
Atât pe perioada tratamentului, cât și după, e necesar să bei cât mai multe ceaiuri din plante, cum ar fi ceaiul Gastric, cu efect calmant, cicatrizant și emolient pentru stomac, cum sunt gălbenelele, mușețelul, lemnul dulce, salcâmul, sunătoarea, pătlagina, iarba tâlharului. Mierea ajută și ea la restabilirea florei intestinale, așa că poți să-ți faci ceaiul mai bun îndulcindu-l cu miere. Tot în această perioadă, pe lângă ceaiuri, folosește capsulele Stomac Sanatos din plantele de mai sus. Au un efect mai rapid, ajută la eliminarea disconfortului digestiv, protejează și refac mucoasa gastrică în timpul și după tratamentul cu antibiotice.
În ce ar trebui să constea dieta
- Anumite alimente ce conțin culturi vii de bacterii, numite probiotice, ajută la restabilirea florei intestinale afectate de antibiotice. Este vorba despre iaurturi naturale, kefir, castraveții murați sau varza murată. Aceasta din urmă se spune că ar conține peste 10 tipuri diferite de bacterii probiotice, dacă e făcută în casă sau cumpărată din sursă sigură. Flora intestinală are nevoie și de fibre prebiotice, care se găsesc în cereale integrale, legume coapte sau fierte, banane, nuci, semințe, broccoli etc. Un remediu naturist pe care poți să ți-l prepari în casă e format dintr-un morcov dat pe răzătoare, amestecat cu iaurt, miere și germeni de grâu. Pe perioada tratamentului cu antibiotic, fac bine la stomac alimentele alcaline, care neutralizează excesul de acid din stomac: sucul de cartof crud, uleiurile presate la rece, avocado, fulgii de ovăz, pastele integrale, pâinea prăjită și ceaiurile medicinale.
De evitat
- Renunță, o perioadă, la carne grasă, afumături, mezeluri, conserve, prăjeli, dulciuri pe bază de zahăr rafinat, produse de patiserie. Nu-ți suprasolicita stomacul cu alimente grele, nu mânca mult la o masă și în special seara, înainte de culcare. Evită cafeaua, rărește țigările și vei vedea că, încet, încet, te vei pune pe picioare.