facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2017-09-11
Vizualizari: 746
Comentarii: 0
Afecțiunile coloanei, frecvente la copii. Iată câteva reguli de bună purtare a ghiozdanului

A început școala, copiii și-au dat ghiozdanul jos din cui. Îl burdușesc zilnic cu manuale și caiete și îl iau la spinare. Nu e ușor deloc. De multe ori vedem că e mai mare ghiozdanul decât copilul. Deși medicii recomandă ca greutatea cărată să fie de maximul 10% din greutatea corporală a purtătorului, prea puțini elevi pot respecta acest lucru. Așa apar primele dureri de spate.

Afecțiunile coloanei la copii apar în primul rând din cauza greutății prea mari a ghiozdanului. Involuntar, elevul stă cu spatele înclinat, iar în timp apar dureri și artroze. Purtarea ghiozdanului pe un singur umăr este cu atât mai periculoasă deoarece poate duce la devierea coloanei. Cum ar trebui să fie ghiozdanul? Dacă îl vei întreba pe copil, îți va spune automat ce desene vrea să aibă pe el și în ce culori. Dar nu partea estetică e importantă. Potrivit medicilor ortopezi, ghiozdanul nu trebuie să fie mai lat sau mai lung decât torsul copilului. Baretele să fie reglate egal și să aibă o lățime considerabilă. Cele prea subțiri afectează circulația și lasă urme dureroase. Spatele să fie capitonat și, de preferat, să aibă două curele suplimentare de sprijin, care se prind în jurul mijlocului. Cele mai potrivit ghiozdane sunt cele ortopedice, care se mulează pe curburile coloanei vertebrale.

Alte pericole pentru spatele elevilor:

- Poziția neadecvată în bancă poate cauza și ea devierea coloanei sau scolioza. Este recomandat ca măcar acasă, când își face temele, să aibă un scaun cu spătar care să-i susțină coloana și să-i permită să atingă podeaua cu toată suprafața tălpilor.

- Încălțămintea are și ea un „cuvânt de spus”. Trebuie să fie confortabilă, cu talpă joasă, ideal ortopedică.

- Salteaua patului pe care doarme e deosebit de importantă. În definitiv, aici își petrece copilul 8-12 ore din 24. E bine să fie de calitate, tare (dacă doarme pe spate) sau potrivit de tare (dacă doarme pe o parte), fără arcuri, de preferat ortopedică.

- Creșterea bruscă în înălțime și dezvoltarea îi face pe unii copii (în special pe fetițe) să aducă umerii în față și să stea cocoșate. Depistează din timp pozițiile incorecte. Ele se pot trata prin sport (în special înot) și multă atenție. Durerile de spate sunt alte semnale la care părinții trebuie să fie atenți pentru că pot fi simptomele unor probleme care pot escalada, în timp.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri