Inainte de a fi disponibile medicamentele realizate in laboratoare, tratamentele naturale pe baza de plante erau singura cale de vindecare. Astfel, exista multe tratamente pentru imunitate, inspirate din Ayurveda, medicina traditionala chineza si practici culturale native american si din medicna populara romaneasca.
Dupa cum stim, principiul de baza pentru mentinerea sanatatii, este imbunatatirea sistemului imunitar. Doar cu un sistem imunitar bine pus la punct, organismul poate lupta cu virusurile si bacteriile, ajutandu-ne pastrarea sanatatii. Cu alte cuvinte, un tratament pentru echilibrarea imunitatii, natural, fara efecte adverse, este un supliment alimentar recomandat in orice moment pentru a preveni imbolnavirea.
Iata cateva dintre plantele care se regasesc in tratamentele naturale pentru imunitate.
Curcuma
Curcumina, ingredientul activ din turmeric sau curcuma, s-a dovedit a fi o substanta valoroasa in mai multe probleme de sanatate. Aceasta imbunatateste activitate sistemului imunitar, avand totodata, proprietati antivirale, antifungice, antiinflamatorii si anticancer.
Ardei Cayenne
Capsaicina, compusul de baza din ardeiul Cayenne, este o sursa bogata de caretonoizi. Caretonoizii sunt antioxidanti puternici care ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ, de radicalii liberi si astfel ajuta la sustinerea functiei imune. De asemenea, ardeii Cayenne sunt o sursa de Vitamina C care combate si previne raceala si infectiile. Vitamina C contine bioflavonoidele de care organismul are nevoie pentru a produce celulele albe, necesare in lupta cu microbii. Toate aceste proprietati fac din ardeiul Cayenne un ingredient valoros in multe tratamente naturale.
Oregano
Uleiuri esential de oregano are ca si compusi activi principali, responsabili de proprietatile terapeutice valoroase, carvacrolul si timolul. Uleiul de oregano este un antibacterian cu spectru larg de actiune, antiviral, antifungic si antiparazitar. Actioneaza daor asupra germenilor patogeni mentinand sanatoasa flora intestinala atat de importanta pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Ghimbir
Ghimbirul este apreciat ca un bun digestiv si stimulator imunitar. Cercetarile au demonstrat mecanismul de actiune si substantele active responsabile de efetele terapeutice. De asemenea este cunoscut din medicina traditionala. Ghimbirul stimuleaza activitatea sistemului limfatic, previne acumularea de toxine care pot genera diverse afectiuni. De asemenea, ghimbirul ajuta la activarea celulelor T care sunt vitale pentru sanatatea sistemului imunitar si distrug virusurile.
Usturoi
Usturoiul ofera protectie impotriva multor infectii bacteriene si virale. Acesta contine alinaza care sa transforma in alicina, alicina avand capacitatea de combatere a bolilor si de stimulare a sistemului imunitar.
Lamâia
Datorita faptului ca lamaia contine flavonoide si terpenoide (substante cu proprietati antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii si antialergice) este benefica pentru sanatate. Actioneaza ca un antioxidant puternic, stimuland antivitatea sistemului imunitar.
Ceai verde
Ceaiul verde contine catechina care are efecte antivirale si poate combate cancerul. Mai multe studii au dovedit beneficiile protectoare ale ceaiului verde in cazul cancerului de colon, de san, esofagian sau ovarian.
Soc
Socul contine substante naturale numite flavonoide care ajuta la reducerea inflamatiilor si la stimularea sistemului imunitar. Studiile au dovedit ca socul poate ameliora simptomele gripei – febra, dureri de cap, oboseala, dureri de gat, tuse si dureri musculare – motiv pentru care este prezent in multe tratamente naturale pentru raceala si gripa. Cele mai bune rezultate se obtin daca remediile sunt administrate de la primele manifestari ale racelii.