De multe ori, necazurile sunt doar în mintea noastră și în modul în care alegem să ne raportăm la tot ce ne înconjoară. E drept că „paharul vieții” nu e niciodată plin, așa cu ne-am dori. Însă ține de fiecare dintre noi dacă vedem jumătatea plină sau pe cea goală. Haideți să fim mai optimiști, mai veseli, să nu ne mai stresăm! Cum reușim? Prin exercițiu, dar și cu mici ajutoare din natură.
Plimbare în aer liber
Afară, vremea e tot mai frumoasă, caldă, aerul e plin de miros de flori și de iarbă verde, o adevărată plăcere să te plimbi printr-un parc. Soarele, natura, mișcarea sunt ingredientele perfecte pentru a-ți crește moralul.
Fă sport!
Potrivit studiilor, este nevoie de doar 21 de minute de exerciții fizice pentru se reduce nivelul de cortizol din organism și a fi înlocuit cu hormonul fericirii, serotonina. Indiferent că e vorba despre jogging, mers la sală sau înot, sportul oxigenează creierul, revigorează organismul și-ți dă o stare de bine.
Ajutoare din natură
Pentru a combate stresul, anxietatea, stările de nervozitate, există plante care pot face minuni. Datorită zecilor de principii active conținute, ele acționează complex: stimulează funcțiile naturale ale organismului să facă față solicitărilor, echilibrează sistemul nervos vegetativ, mențin starea de calm, îmbunătățesc calitatea somnului, combat oboseala. Recomandate aici sunt vinarița, teiul, schinduful, passiflora, șerlaiul, sunătoarea, valeriana. Se găsesc sub formă de capsule Distonoplant naturale care se pot administra pe termen lung, fără efecte adverse.
Parfumează-ți casa!
O locuință curată, ordonată și care miroase bine îți dă și ție o stare de bine, iar cele mai frumoase, mai puternice și mai naturale parfumuri sunt uleiurile esențiale. Pe lângă aroma proaspătă pe care o răspândesc, ele vin și cu alte beneficii: induc o stare de bine, de relaxare, de îndepărtare a oboselii și a stresului. În plus, purifică aerul din cameră, desfundă nasul și țin virusurile la distanță. Uleiurile cu efect de combatere a stresului sunt cele de lavandă, pin, portocal, sau Chiar s-a demonstrat că pacienții unor cabinete stomatologice unde erau puse candele de aromaterapie cu ulei de lavandă erau mai puțin anxioși.
Bea ceaiuri din plante cu efect liniștitor
Să îți iei 10 minute de pauză pentru a savura un ceai aromat face bine nu doar la trup, ci și la suflet. Mai ales dacă ceaiul este din plante „specialiste” în combaterea stresului, precum roinița, schinduful, busuiocul, măghiranul, șerlaiul, vinarița, passiflora sau lavanda.
Există și alimente „anti-depresie”
Acestea cresc producția de serotonină și îți dau o stare de bine. Printre acestea, fructele, legumele, ciupercile, fructele de mare sau ciocolata neagră. Peștele și uleiul de pește sunt tratamente foarte bune pentru anxietate, la fel și produsele bogate în magneziu (nuci, banane, avocado, fructe de mare, alge) și în vitamine din complexul B (legume verzi, cereale integrale, carne).
Fă-ți mici bucurii
Alocă mai mult timp pasiunilor și înseninează-ți ziua măcar cu o activitate plăcută: vizionează o comedie, citește o carte bună, ascultă muzică veselă, fă o baie cu spumă și uleiuri esențiale parfumate, cumpără-ți ceva drăguț, din când în când, mănâncă desertul preferat și înconjoară-te de persoane pozitive, cu simțul umorului.
Dormi mai mult!
Se spune că după un somn bun, toate se văd mai bine. Când ești odihnit, ai energie să le rezolvi pe toate, dar și putere să lupți cu gândurile negative. De cele mai multe ori, tocmai stresul și anxietatea ne împiedică să ne odihnim bine noaptea, iar ca soluție ne rămân tot plantele cu efect sedativ, pe care le putem consuma seara sub formă de ceai sau capsule.