Nu te poți opri din tușit, dar parcă nu te simți neapărat răcit și nici nu ai fost, recent? E posibil ca tusea ta să aibă alte cauze care nu țin de virozele respiratorii de sezon. Trebuie să le identifici exact pentru a putea lua măsurile necesare.
Tusea care a apărut în timpul unei răceli a fost cauzată de un virus. Ea este seacă la început, apoi devine productivă și e însoțită de alte simptome clasice precum nas înfundat, durere în gât, stare generală de rău. În acest caz, trebuie să apelezi la remedii care vindecă răceala, întăresc sistemul imunitar și ușurează simptomele. Totuși, tusea seacă, iritativă, poate fi generată de alți factori neinfecțioși, iar pentru a scăpa de ea e bine să combați cauza cu ajutorul unui tratament antiviral.
Astmul
Are ca simptome respirația șuierătoare, greoaie, sacadată, senzația de constricție toracică, dar și tusea. Aceasta din urmă se agravează pe timp de noapte, în momentul sau la scurt timp după efort, când respiri aer rece sau când te afli în preajma unui alergen (polen, acarieni, animal de companie etc.). Tot ce poți să faci este să-ți ții astmul sub control cu ajutorul inhalatoarelor, bronhodilatatoarelor, ceaiurilor antiasmatice și capsulelor din plante.
Fumatul
Se știe că fumul de țigară sensibilizează gâtul și cauzează tuse. Asta deoarece cu fiecare fum inspirat, organismul tău se simte atacat, are tendința să secrete mai mult mucus care e eliminat mai greu din cauza inflamației sinusurilor. Episoadele de tuse se agravează la diferențele de temperatură, atunci când, spre exemplu, ieși afară pe o zi friguroasă. Aici, soluția este clară – renunțarea la fumat.
Aerul prea uscat din cameră
Și el usucă gâtul și îl sensibilizează, generând tuse. Acum, iarna, aerul din încăperi se usucă mai mult din cauza surselor de încălzire. Poți rezolva problema dacă pui pe calorifer un vas cu apă sau îți achiziționezi un umidificator.
Refluxul gastro-esofagian
Este responsabil de 25% din cazurile de tuse. Aceasta apare, de obicei, după ce mănânci, când te întinzi în pat seara, sau dimineața. Răgușeala asociată episoadelor de tuse este alt semn că suferi de reflux gastro-esofagian. Diagnosticul ţi-l va pune medicul, în urma unor investigaţii, şi îţi va recomanda nişte antiacide. Mai poți bea ceai de coada-calului, o plantă medicinală care reduce aciditatea de la nivelul stomacului, calmează și cicatrizează. Este esențial, de asemenea, să-ți revizuiești dieta.
Tusea măgărească
Spre deosebire de tusea clasică, din cadrul infecțiilor virale, tusea convulsivă, numită popular măgărească, este contagioasă și periculoasă. Este, practic, unul dintre cele mai grave tipuri de tuse, întâlnite frecvent în copilărie. Debutează ca o răceală obișnuită, cu rinoree, congestie nazală, ușoară febră și tuse uscată. Apoi, simptomele se agravează, în ciuda tratamentului administrat, luând forma unor accese repetitive, incontrolabile, însoțite de înroșirea feței, respirație îngreunată, șuierătoare, chiar și vărsături. Tratamentul constă în antibiotice, antitermice (dacă este cazul), antitusive, mucolitice.
Administrarea unor medicamente
Circa 20% dintre persoanele care iau antihipertensive dezvoltă o tuse uscată, ititativă. Vorbește cu medicul tău și înlocuiește acest tratament inhibitor cu blocanți ai receptorilor de angiotensină sau, atunci când e posibil, cu remedii naturale antihipertensive.
Alergiile
Dacă tusea apare numai în anumite situații, când te afli în anumite locuri sau în perioade de timp specifice, este posibil să suferi de o alergie. Identifică, la alergolog, factorul declanșator și evită-l.
Indiferent de cauză, pentru a ușura tusea, apelează la plante sau uleiuri esențiale cu efect antiinflamator și calmant la nivel local, cum ar fi: coada şoricelului, eucaliptul, lichenul de piatră, lemnul dulce, cimbrul, pinul. Pe de altă parte, rădăcina de nalbă, ciuboţica cucului, teiul și socul sunt alte plante recomandate datorită efectului lor emolient, balsamic pentru gât.