Atunci când rămâi însărcinată, este recomandat să începi să te informezi cât mai bine. Multe informații care circulă despre sarcină sunt mituri care nu au fost demonstrate şi nu au o bază științifică. Ce a experimentat sora ta sau colega de birou atunci când au fost însărcinate, nu se aplică automat și în cazul tău.
1. De acum, trebuie să mănânci pentru doi
Așa e, mănânci pentru tine și pentru fătul din burtică, dar el nu consumă semnificativ, mai ales în prima parte a sarcinii. Mănânci pentru doi, dar nu cât doi. Dacă te supraalimentezi, evident că vei acumula multe kilograme, ceea ce poate fi nesănătos.
2. Relațiile intime pot face rău copilului
Adevărat și fals. Ele sunt permise până în săptămâna 34 de sarcină, cu o singură excepție: dacă femeia însărcinată constată, în urma ecografiei, că are col deschis sau întredeschis, actul sexual e interzis deoarece există riscul să se rupă lichidul amniotic. Este foarte bine să discuţi aceste lucruri cu medicul tău.
3. Înotul este periculos
Nu e adevărat, dimpotrivă! Este cea mai bună formă de mișcare deoarece pune în funcțiune toți mușchii, iar riscul de a te accidenta e mai mic. Doar ai grijă să eviți aglomerația.
4. Sexul copilului poate fi determinat după forma burții
Dacă e țuguiată și mică e băiat, dacă e rotundă și mare este fată. În realitate, forma burții e dată de elasticitatea mușchilor abdomenului, de structura bazinului, și doar ecograful poate stabili cu exactitate sexul bebelușului.
5. Ești mult mai sensibilă
Este adevărat pentru mirosuri, gusturi, ai grețuri, ai mai multă nevoie de odihnă. Atât timp cât sarcina decurge normal și doctorul nu ți-a impus nici o restricție, ești liberă să faci mișcare, sau să mergi la serviciu.