Ceea ce mâncăm și ce bem joacă un rol important în producerea efectului de balonare. Unele alimente, în special cele bogate în fibre și carbohidrați, asocierea lor necorespunzătoare, pot produce disconfort după masă celor mai sensibili. Dacă știi că urmează să ieși la o întâlnire și vrei să încapi în rochia strâmtă preferată, stai departe de următoarele:
- Fasole, linte, mazăre. Favorizează producerea de gaze din cauza incapacității sistemului nostru digestiv de a absorbi anumiți carbohidrați pe care îi conțin.
- Varză, broccoli, conopidă, ceapă. Aceste legume conțin niște zaharuri care rămân nedigerate până ajung în intestinul gros, unde fermentează.
- Anumite fructe și legume bogate în fibre. Chiar dacă toți nutriționiștii insistă pe importanța consumului de fibre, ele pot crește cantitatea de gaze în organism, la unele persoane. Dacă te numeri și tu printre ele, consumă fructele și legumele în porții mici și ai grijă cu ce le asociezi.
- Mâncărurile foarte sărate. Ele favorizează retenția de lichide în organism, ceea ce cauzează balonare.
- Anumite lactate. Nu doar cei care au intoleranță la lactoză pot suferi de balonare după ce consumă lactate. Organismul unor persoane e capabil să digere doar anumite tipuri de produse lactate, cu care s-a obișnuit, sau doar în cantități mai mici. Așa că, dacă nu ai gustat până acum un anumit tip de lapte bătut, nu e cazul să o faci înainte de a pleca la vreun drum lung. Nu de alta, dar să nu ai surprize.
- Băuturile carbogazoase. Conțin dioxid de carbon care da, se absoarbe treptat până ajunge în intestin, însă nu de tot, ducând la balonare. În plus, aceste băuturi dulci conțin fructoză, pe care nu toată lumea o tolerează.
Pe lângă evitarea alimentelor de mai sus sau reducerea consumului, e important și cum mănânci la masă. Trebuie să mesteci bine fiecare îmbucătură, să nu înghiți aer în timpul mesei, să asociezi corect alimentele pentru a evita fermentarea celor care se digeră mai ușor. De mare ajutor, după masă, îți pot fi anumite plante medicinale cu efect carminativ (care favorizează eliminarea gazelor), pe care le poți consuma sub formă de ceai sau de tinctură. Dintre acestea: menta, rădăcina de angelică, busuiocul, măghiranul, coriandrul, ghimbirul, mușețelul sau feniculul.