În acest sezon rece, rădăcina de lemn dulce nu ar trebui să lipsească din trusa de prim ajutor a familiei. Administrată sub formă de ceai sau pulbere , nu numai că întăreşte imunitatea, dar tratează cu succes eventualele afecţiuni respiratorii. Vă prezentăm 6 situaţii în care o puteţi folosi.
Întăreşte imunitatea
Rădăcina de lemn dulce are proprietăţi antioxidante semnificative. Potrivit studiilor, măreşte capacitatea sistemului imunitar de a face faţă virusurilor şi bacteriilor şi ajută la detoxifierea ficatului, fiind un bun remediu împotriva hepatitei virale. Sunt indicate cure cu pulbere obţinută prin măcinarea fină a rădăcinii de lemn dulce. Se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, timp de 14 zile.
E expertă în afecţiunile gâtului
Tusea seacă, iritativă, dar şi cea cu expectoraţie, durerea în gât, răguşeala, toate se pot trata cu ceai călduţ de lemn dulce sau cu pulbere din această plantă. Remediile sunt emoliente, antiinflamatoare, fluidizează secreţiile bronşice şi favorizează expectoraţia. Ceaiul se prepară din trei linguriţe de plantă, lăsată la infuzat pentru 5-10 minute. Foarte eficient este şi maceratul din lemn dulce, care se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină lăsată timp de cinci ore într-o cană cu apă rece. Apoi se filtrează şi se bea pe parcursul zilei.
De ajutor în răceală şi gripă
Lemnul dulce scade febra, luptă împotriva infecţiilor şi ajută organismul să se recupereze mai repede. În acelaşi timp, contracarează efectele nocive ale aspirinei asupra stomacului şi previne dezvoltarea microorganismelor.
Calmează durerile de stomac
Efectul emolient al acestei plante acţionează nu doar asupra gâtului, ci şi asupra sistemului digestiv. Este un adevărat pansament în gastrite, ulcer gastric şi duodenal, căci reduce inflamaţia şi calmează durerea. Se administrează pulbere sau ceaiuri, pe stomacul gol, în cure de cel puţin 14 zile.
Tratează infertilitatea feminină
Cercetările au arătat că lemnul dulce conţine un complex de fitoestrogeni care scad nivelul de testosteron şi îl cresc pe cel de estrogen. Astfel, stimulează declanşarea menstruaţiei în caz de amenoree, ovare micropolichistice, fiind benefic în cazul femeilor care, astfel, au probleme de fertilitate. Se administrează sub formă de extract sau capsule, în cure de câte două săptămâni. În acelaşi timp, ceaiul sau tinctura reduc disconfortul din perioada menopauzei.
Bun şi în diete
Este cunoscut faptul că în sezonul rece avem tendinţa să mâncăm mai mult, ceea ce e o problemă pentru persoanele care se luptă în permanenţă cu kilogramele în plus. Aflaţi că lemnul dulce v-ar fi un aliat de nădejde. În primul rând, dependenţii de dulce ar putea consuma un ceai din această plantă atunci când simt că “le scade glicemia”. Bogată în glucoză, zaharoză şi fructoză, rădăcina de lemn dulce, consumată sub formă de ceai, e suficient de dulce cât să vă satisfacă pofta. În plus, scade senzaţia de foame.