facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-11-18
Vizualizari: 662
Comentarii: 0
6 lucruri pe care trebuie să le știți despre tratamentele cu plante

De mii de ani, oamenii au căutat remedii naturale pentru problemele lor de sănătate. Au studiat plantele, au învățat să le combine, să prepare leacuri, să extragă din ele tincturi și uleiuri esențiale. Odată cu dezvoltarea medicinei, am cam uitat de minunatele plăntuțe și ne-am îndepărtat de natură. Acum, îi simțim lipsa, îi apreciem valoarea. Tot mai mulți cercetători studiază efectele plantelor medicinale, tot mai mulți medici le recomandă și tot mai mulți pacienți au încredere în ele.

Medicina alopată, sau naturistă? Care e mai bună?

Depinde. Cele două nu trebuie să fie la concurență, ci să se completeze reciproc. De exemplu, pentru tratamentul bolilor cronice, prima alegere este, evident, terapia cu produse naturiste. Nu vei trata niciodată o răceală altfel decât cu ceaiuri și antivirale pe bază de plante, nu are sens să înghiți medicamente chimice dacă suferi de ficat obosit, probleme digestive sau biliare, oboseală, stres, imunitate scăzută. Pentru astfel de probleme și nu numai, cel mai bine funcționează plantele. Pentru bolile acute (urgenţele medicale) rămân în general medicamentele chimice. Sunt și afecțiuni unde cele două metode merg tot timpul împreună: plantele sunt utile pentru scăderea dozei medicamentului de sinteză şi reducerea efectelor adverse, pentru protecţia hepatică etc.

Ce limitări are fitoterapia?

Nu degeaba penicilina a fost considerată o descoperire revoluționară în medicină. Ea a salvat vieți. Ca penicilina au mai fost multe alte medicamente. Pentru că, da, fitoterapia are limitările ei: în cancer, în meningită, pneumonie, septicemie sau în stadiile chirurgicale ale bolii. În aceste cazuri avansate, când trebuie acționat în forță, plantele nu pot vindeca, dar pot fi folosite în paralel cu medicamentele de sinteză pentru evitarea posibilelor reacțiilor adverse ale acestora sau pentru mai multă protecție.

Antibiotice naturale sau de sinteză?

capsule moiExistă infecții în organism care se pot trata mult mai bine cu antibiotice naturale, pe bază de uleiuri esențiale cum ar fi Biomicin Forte. De pildă infecțiile respiratorii, digestive, urinare sau cele de la nivelul pielii.  Uleiurile de ti-tree, de cuișoare, de scorțișoară, de cimbru sunt printre cele mai puternice antibiotice naturale care tratează eficient sinuzite, otite, bronșite, toxiinfecții alimentare, enterocolite, cistite și multe altele. Avantajul lor, spre deosebire de cele de sinteză, e că nu atacă flora intestinală, nu slăbesc imunitatea, iar administrarea repetată nu produce rezistență.

În cât timp se văd efectele remediilor din plante?

Depinde de trei lucruri: de cât de puternică și de avansată e boala, de forma farmaceutică a remediului (uleiurile esențiale acționează mai repede decât ceaiurile) și de fiecare organism în parte, de gradul lui de intoxicare (cu cât ai un organism mai puternic și mai detoxifiat, cu atât reacționează mai bine la tratament). Oricum, efectul în fitoterapie se manifestă mai lent decât în alopatie, deci trebuie să avem răbdare.

Cui sunt indicate?

Copiilor, alergicilor, celor care au afecțiuni gastrice, hepatice, renale și nu tolerează deloc medicația de sinteză, sau pur și simplu celor care vor să se trateze natural.

Cât trebuie să dureze curele cu remedii naturiste?

Chiar dacă sunt inofensive, e necesar să ținem cont că și remediile din plante sunt, în definitiv, tratamente care trebuie luate pe durată limitată. Practica „ una pe zi, a la long”, întâlnită în alopatie, nu se aplică în fitoterapie din mai multe motive: prin folosirea repetată şi îndelungată - ani de zile aceeaşi plantă  - organismul se obișnuiește cu substanța activă, pot apărea modificări, simptome noi, parazite, care generează confuzii diagnostice. În al doilea rând, dacă o plantă nu are efect vizibil în circa 2-3 luni, trebuie căutată o altă formulă de tratament. Trebuie să faceți pauză între cure sau puteți folosi zilnic plante medicinale variate, mereu diferite: azi un ceai digestiv, mâine unul pentru ficat, a treia zi un remediu pentru creșterea imunității, un ulei esențial pentru relaxare etc. Sunt lucruri care nu fac niciodată rău, doar bine. Trebuie doar consumate echilibrat și variat, așa cum procedăm în alimentație.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri