Cât de mult te afectează o răceală, în cât timp se vindecă și cât de severe sunt simptomele depinde doar de tine și de acțiunile tale. Dacă iei măsuri încă din prima zi, apelezi la remedii naturiste, bei multe lichide calde, te odihnești, faci inhalații și consumi alimente care întăresc imunitatea, scapi repede și fără complicații. Dacă, însă, faci anumite greșeli, vei resimți totul la un alt nivel. Iată care sunt acele lucruri care îți agravează răceala și pe care trebuie să le eviți.
Nu te odihnești suficient
Te gândești că ești puternic, nu te doboară pe tine o răceală, prin urmare continui să tragi de tine la serviciu și să îți desfășori activitățile obișnuite ca și până acum. Însă organismul tău are nevoie de mai multă odihnă pentru a se reface. El deja este suprasolicitat deoarece luptă cu boala, iar starea accentuată de somnolență și de oboseală este un semnal evident pe care ți-l dă că trebuie să stai mai mult în pat.
Nu mărești aportul de lichide
Când ești răcit, ai nevoie de mai multă hidratare pentru a putea elimina toxinele din organism. În același timp, ceaiurile calde ajută la fluidizarea mucusului și la eliminarea lui, curățând sinusurile și căile respiratorii. Tot ceaiurile din plante medicinale mențin gâtul umed, reducând iritația și calmând tusea.
Bei cafea, alcool și sucuri din comerț
Da, e bine să bei lichide, însă nu cafea și alcool, deoarece acestea deshidratează și mai mult organismul. Alcoolul cauzează inflamații care slăbesc capacitatea celulelor albe de a lupta împotriva infecțiilor. Zahărul din sucurile din comerț afectează și el celulele albe, slăbind imunitatea.
Fumezi
Fumul de țigară usucă și irită gâtul, inflamează sinusurile, aparatul respirator în ansamblu este afectat, respirația îngreunată. De asemenea, țigările agravează tusea, răgușeala, slăbesc imunitatea și îngreunează vindecarea în cazul unei răceli.
Nu deschizi ferestrele
Crezi că dacă ești bolnav, trebuie să stai la căldură și nu te înduri să deschizi fereastra, să lași să pătrundă vreun pic de aer rece. Ei bine, faptul că nu aerisești și stai în permanență în acel mediu plin de microbi agravează situația.
Iei antibiotice
Da, te simți rău atunci când ești răcit sau gripat, însă trebuie să reziști tentației de a lua antibiotice. Ele acționează asupra bacteriilor, nu au niciun efect asupra virusurilor care au cauzat răceala. Doar în cazul în care lucrurile se complică și apar infecții bacteriene trebuie să apelezi la antibiotice, însă și atunci ai varianta celor naturale, pe bază de uleiuri esențiale.