Sfaturi Practice
 
 

6 greșeli pe care le fac părinții iarna

shutterstock_508528654

Din dorința de a-și proteja copilul de frig, de eventualele răceli, mulți părinți devin hiperprotectori: îl înfofolesc pe cel mic cu 3 perechi de șosete, 5 pulovere și fular la gură, sau evită să-l scoată afară, la aer, încălzesc prea mult încăperile și multe altele. Toate acestea mai mult rău fac. Anumite lucruri menite să țină răcelile la distanță nu fac decât să le favorizeze. Cele 6 greșeli sunt:

  1. Evită să-și scoată copilul afară. Indiferent de vârsta copilului, indiferent de anotimp, cel mic trebuie să respire aer curat de afară. Dacă e frig, tot ce ai de făcut e să-l îmbraci corespunzător. Inclusiv bebelușii, începând cu vârsta de trei săptămâni, trebuie scoși afară, expunerea făcându-se progresiv, de la 15 minute până la 2-3 ore zilnic.
  2. Îl înfofolesc. Dacă totuși, de voie sau de nevoie, scot copilul din casă, îl îmbracă prea gros, în dorința de a-l proteja. Puțini părinți știu că îmbrăcarea excesivă poate duce la supraîncălzire (mai ales la joacă), rezultatul fiind transpirația. Este recomandată o îmbrăcăminte stratificată, din materiale care lasă pielea să respire la interior (maieuri, bluze de bumbac) și sunt impermeabile la exterior. Bluzele de corp și pantalonii de bumbac pe sub cei de exterior sunt esențiali. Izolează bine extremitățile! Copilul trebuie să aibă căciulă pe urechi, mănuși și încălțări groase. Mai departe, un organism obișnuit să-și regleze singur temperatura, în funcție de condițiile de mediu, va fi mai puternic. Cu cât măsurile de protecție sunt mai mari, mai exagerate, cu atât copilul va deveni mai sensibil în fața virusurilor.
  3. Îi pun fular la gură. Clasicul fular menit să filtreze aerul prea rece de afară blochează respirația pe nas. Cel mic va tinde să respire pe gură, se formează condens, iar materialul se va umezi.
  4. Alți părinți aleg distracția la mall. Ca să nu stea, totuși, închis în casă toată iarna, copilul e dus la joacă în spațiile închise din incinta centrelor comerciale. Însă acolo, în aglomerație, riscul de a contacta o infecție respiratorie, dar și digestivă, este mult mai mare decât acasă.
  5. Fac prea cald în casă. Medicii pediatri avertizează că temperatura ideală în casă, iarna, este de 20-22 de grade Celsius. Ea nu trebuie să crească de 24 de grade, nici să scadă mai mult de 17. Căldura excesivă poate duce la insomnii, agitație pe timp de noapte, transpirație; în plus, aerul cald de la calorifere usucă mucoasa nazală și gâtul copilului, sensibilizându-l în fața virusurilor. E bine să folosiți în cameră un umidificator sau să puneți un vas cu apă pe calorifer.
  1. Dau fuga la antibiotice. Orice febră, durere în gât sau durere de ureche declanșează panica în familie. Mulți părinți, poate forțând mâna medicilor, le administrează antibiotice copiilor, „ca să fie siguri”. Acestea însă, pe lângă faptul că nu rezolvă problema (fiind una virală), slăbesc și mai mult sistemul imunitar, afectează flora digestivă și dau, în timp, rezistență la bacterii.

Comentarii

  • andreea ciuche spune:

    Buna ziua. As dori sa stiu daca se pot administra capsule Biomicin la copii de 4 ani pentru izolarea stafilococului auriu la nivel faringian si daca da, in ce schema ar trebui sa le administram. Va multumesc

Articole recomandate
6 greșeli pe care le fac părinții iarna

Biomicin forte cps moi

Antibiotic 100% natural cu spectru larg pentru infecţii respiratorii de tip bacterian. Evaluarea clinică a eficienţei a demonstrat că produsul a fost suficient pentru ameliorarea simptomelor clinice la peste 96% din pacienţii cu patologie infecţioasă bronho-pulmonară, fiind bine tolerat şi lipsit de reacţii adverse.  Nu p

citește mai departe

 
6 greșeli pe care le fac părinții iarna

Nu lăsa iarna să-ți strice silueta!

Ai grijă ce și cât mănânci iarna, dacă vrei să arăți bine vara! Și spunem acest lucru pentru că știm cu toții că în sezonul rece obiceiurile alimentare se schimbă. Dacă în luna lui cuptor tot ce ne cerea organismul era o felie mare de pepene roșu, acum tindem să mâncăm mult mai consistent, mai gras, mai mult. Evident, acul câ

citește mai departe

 
6 greșeli pe care le fac părinții iarna

Tot ce trebuie să știi despre sinuzită

Infecția sinusurilor, sau sinuzita, apare în urma unei răceli incorect tratate. Acumularea de mucus, praf și alte microorganisme la nivelul sinusurilor duce la inflamarea acestora și cauzează o serie de simptome supărătoare. Se poate trata cu remedii din plante. Simptomele, asemănătoare cu cele ale răcelii În ceea

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!