Nu toate tratamentele trebuie să aibă gust neplăcut şi să fie greu de administrat. Pentru afecţiunile ficatului, există o mulţime de remedii naturiste dulci şi aromate, pe care le vei consuma cu mare plăcere. Ele sunt foarte sănătoase, hepatoprotectoare şi detoxifiante.
Atunci când vrei să vindeci o afecțiune a ficatului, nu ai nevoie de tratamente costisitoare, complicate și greu de administrat. În cămara ta se găsesc ingrediente cu puteri uimitoare care, combinate în rețete delicioase, pot fi de mare ajutor. Orientează-te spre grepfrut, lămâi și toată gama de citrice (curăță ficatul de toxine și îl stimulează să producă mai multe enzime); spre fructe de pădure (sunt bogate în antioxidanți, revigorează organismul, acționează ca drenor, tonic și stimulent hepatic); spre ceaiuri din plantele medicinale (păpădie, rostopască, cicoare, anghinare), spre legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel) și rădăcinoase (țelină, sfeclă roșie, morcovi, ridiche neagră), care îmbunătățesc funcțiile ficatului. Iată 5 rețete de băuturi ideale în această vară!
Suc cu morcovi şi spanac
Două legume care se găsesc uşor pe toate tarabele sunt, combinate, un tratament naturist eficient în ciroza hepatică, în hepatite sau ficat obosit. Se amestecă sucul de morcovi cu cel de spanac (150 cu 150 ml) şi se bea câte un astfel de pahar zilnic.
„Desert” cu miere şi lămâie
Se spală bine două lămâi, se șterg cu un prosop absorbant, se taie în cubulețe, cu tot cu coajă, se pun într-un borcan și se toarnă peste ele miere, astfel încât să fie complet amestecate și acoperite. Se lasă la macerat până se formează un suc, din care se bea zilnic (2-3 lingurițe diluate în apă), cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Lămâia ajută la detoxifierea ficatului, îl stimulează să producă enzime, e indicată în steatoză hepatică, litiază biliară, insuficiență hepatică, hepatită.
Cocktail de fructe și legume
Ai nevoie de un morcov, o rădăcină de pătrunjel, un măr, o jumătate de țelină, o ridiche neagră și o sfeclă roșie de mărime medie. Toate acestea se pun în storcător și vei obține un suc extrem de sănătos, care ajută la detoxifierea și protejarea ficatului. Poți face tot felul de combinații de ingrediente: un cocktail cu puternic efect detoxifiant pentru ficat se obține punând în storcător o sfeclă roșie cu ghimbir și cu suc de lămâie. O altă variantă ar fi amestecând sfecla roșie cu morcov și portocală, sau cu mere, țelină și ghimbir. O băutură plină de vitamine, care revigorează ficatul, conține suc de grepfrut, suc de portocală și 3 prune, blenduite.
Ceai aromat cu păpădie
Printre cele mai cunoscute ceaiuri cu efect detoxifiant pentru ficat este ceaiul de păpădie. Are efect depurativ, diuretic, stimulează secreția și eliminarea bilei, crește tonusul organismului și regenerează ficatul. Pentru un efect mai intens și un gust mai plăcut, alături de planta uscată se pune la infuzat și un baton de scorțișoară și ghimbir ras. Se îndulcește cu miere și, opțional, se poate adăuga suc de lămâie. Ceaiul se bea atât cald, cât și rece.
Sucurile de cătină și de afine
Aceste fructe de pădure sunt drenor, tonic și stimulent hepatic, considerate adevărate „bombe” de vitamina C care regenerează celulele ficatului. Prepararea lor este simplă. Afinele se blenduiesc și se beau ca atare, sau se diluează sucul obținut cu apă, zeamă de lămâie și miere. Cătina se spală bine, se stoarce, iar sucul obținut se îndulcește cu miere, se diluează cu apă și se obține o băutură aromată, sănătoasă pentru ficat, care întărește imunitatea și revigorează organismul.
Pe lângă aceste băuturi, pentru sănătatea ficatului, poți urma o cură cu suplimente alimentare naturale, ca Hepatofit Forte, din plante medicinale (armurariu, schisandra, anghinare, păpădie, sulfină și rostopască), care scad transaminazele, reglează funcția biliară, elimină oboseala, combat astenia și regenerează ficatul.