Hipertensiunea nu are simptome care să-ţi dea de gândit, cu toate acestea, e foarte periculoasă. Probleme grave sunt legate de numele ei. Este numită şi „ucigaşul tăcut”, iar în România peste 5 milioane de oameni se confruntă cu ea.
Nedepistată şi netratată la timp, hipertensiunea duce la apariţia unor leziuni grave ale organelor, ţintind în special inima, creierul şi rinichii. Bolile de care e resposabilă sunt dintre cele mai periculoase. Acestea sunt:
- Ateroscleroza
Sângele care circulă cu putere depune presiune asupra pereţilor arteriali, pe care îi lezează. Grăsimile şi ionii de calciu se prind mai uşor de pereţi, în zona leziunii, şi aşa se formează placa de aterom. Vasul de sânge se îngustează, devine mai rigid. Iar circulaţia îngreunată a sângelui către anumite organe provoacă alte complicaţii şi accidente. În concluzie, hipertensiunea favorizează şi agravează ateroscleroza.
- Accidentul vascular cerebral
Este una dintre cele mai frecvente cauze de deces din lume. Poate apărea din cauza unui cheag de sânge care blochează o arteră deja îngustată.
- Angina pectorală
Sângele oxigenează toate organele, inclusiv inima. Când, din cauza unei artere înfundate, inima nu este suficient oxigenată, apare o durere la nivelul toracelui. Ea precede de cele mai multe ori un infarct. Principalele cauze ale apariţiei anginei sunt hipertensiunea şi colesterolul mărit.
- Infarct miocardic, sau atacul de cord
Apare atunci când o parte a muşchilor inimii este complet lipsită de sânge şi de oxigen, iar celulele inimii mor.
- Boli ale rinichilor, insuficienţă renală
Din cauză că nu mai sunt irigaţi corespunzător cu sânge, rinichii, acele filtre care curăţă organismul de toxine, nu mai funcţionează nici ei normal, filtrează mai puţine toxine şi ajung să cedeze.
Tratamentul pentru hipertensiune ar trebui început înainte să apuce să fie lezate organele. El nu vindecă boala, dar o ţine sub control. Pentru a nu te îndopa de pastile, încearcă remediile naturiste, pe bază de plante medicinale, schimbă-ţi stilul alimentar, renunţă la fumat şi fă zilnic puţină mişcare.