×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

5 măsuri pe care să le iei seara ca să dormi bine noaptea

Articole

Reguli pentru un somn mai bun

Pentru a funcționa corect și a fi sănătos, organismul uman are nevoie de două lucruri: de hrană și de somn. Dacă una din aceste condiții nu e îndeplinită corespunzător, apar dezechilibrele. Somnul insuficient sau de proastă calitate, cauzat de stres, de lipsă de timp, trebuie gestionat cu mare atenție, căci poate duce la scăderea imunității, a puterii de concentrare, accentuează anxietatea și chiar te poate îmbolnăvi. Cum să scapi de insomnii și să ai noapte de noapte un somn de calitate? Respectă următoarele recomandări!

  1. Stabilește-ți un program cu ore clare de culcare și de trezire, pentru a-ți seta „ceasul interior”. Nu te abate de la el nici în weekend, nici în vacanțe. În același timp, ajută să ai un ritual înainte de culcare: fă un duș sau o baie cu uleiuri esențiale cu efect calmant, bea un ceai, citește câteva pagini din cartea preferată.
  2. Pregătește-ți casa și camera pentru somn. Aerisește, păstrează dormitorul răcoros pe tot parcursul zilei, astfel încât să nu acumuleze căldură, folosește așternuturi din bumbac 100% care lasă pielea să respire și nu se încing în nopțile fierbinți de vară. Sunt lucruri cărora poate nu le dai atenție, dar vei vedea că dacă și fizic te simți confortabil, somnul va fi mai dulce.
  3. Nu mânca prea mult la cină, evită alimentele prea grase sau grele, prăjelile, ciocolata, cofeina. În general, buni pentru somn sunt distonoplantcarbohidrații. Îi găsești în paste, orez, legume. Ultima masă se ia cu cel puțin două ore înainte de culare.
  4. Ce bei? Cu siguranță nu alcool. Chiar dacă prima impresie este de ușoară amețeală, care pe mulți îi îmbie să se întindă în pat, în realitate alcoolul afectează calitatea somnului. Dacă suferi de insomnii sau dacă pur și simplu vrei să beneficiezi la maximum de orele de noapte și să dormi bine, bea ceaiuri din plante cu efect relaxant, sedativ, precum teiul, valeriana, lavanda, passiflora, sunătoarea, roinița. Dacă insomniile sunt date de stres, de stări anxioase și perioade agitate, te pot ajuta capsulele Distonoplant, ce conțin shinduf, vinariță și șerlai, plante cu efect liniștitor, care calmează în stările de surescitare și îmbunătățesc calitatea somnului. Se administrează câte o capsulă de trei ori pe zi, pe o perioadă de 1-2 luni.
  5. Evită ecranele, redu lumina. În prezența întunericului, organismul nostru secretă hormonul somnului – melatonina. Seara, dă-i semnalul că trebuie să se pregătească de culcare: redu lumina din casă, nu mai sta cu ochii în ecranele calculatorului, telefonului sau televizorului, a căror lumină albastră păcălește creierul că e încă zi, inhibând producția de melatonină. De altfel, nu e deloc indicat să ai televizorul în dormitor. Unii susțin că doar în fața televizorului reușesc să adoarmă, însă somnul lor va fi zbuciumat și neodihnitor. E nevoie de întuneric și de liniște pentru un somn de calitate.
Comentarii

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.