Suntem în plin sezon de viroze respiratorii și toți, cu mic, cu mare, suntem expuși. Dacă adulții circulă cu mijloace de transport în comun aglomerate în drumul lor spre serviciu, sau stau în birouri cu potențiali colegi bolnavi, copiii sunt și ei, jumătate de zi, în comunități aglomerate, la școală sau la grădiniță.
Da, cei mici se pot îmbolnăvi mai des în perioada următoare, însă asta nu trebuie să ne sperie. Răcelile sunt „niște exerciții ale sistemului imunitar în formare” și e foarte bine ca cel mic să răcească acum, să-și facă antrenamentul înainte de a intra în contact cu virusul mai agresiv, cel gripal, spune medicul pediatru Mihai Craiu într-un podcast recent. Conform acestuia, un copil de grădiniță va avea, în medie, 7 răceli pe sezon, adică una pe lună. Cei mai sensibili, cu imunitate mai slabă, vor face mai multe, ceea ce poate fi chinuitor.
Pentru a-i proteja, pentru a avea copii sănătoși, părinții trebuie să țină cont de 5 factori:
1. O dietă echilibrată și adecvată vârstei, care să le asigure copiilor toți nutrienții necesari organismului.
2. Somnul. Persoanele private de somn au un răspuns suboptimal în fața infecțiilor. „Orice armată trebuie să se odihnească, inclusiv sistemul imun. Un copil are nevoie de minimum 10 ore de somn. Nu există să-l culci la 12 noaptea și să-l trezești la 7 dimineața să-l duci la grădiniță”, spune dr. Mihai Craiu.
3. Stresul. Da, și copiii sunt stresați. Mai stresați chiar decât ți-ai imagina. Grija școlii, temele, meditațiile, cursurile extrașcolare pe care le au de câteva ori pe săptămână, toate acestea supun copiii la presiuni extraordinare, care nu le mai lasă timp de relaxare și de somn. Iar stresul se știe că scade imunitatea și abilitatea de a ne apăra în fața virusurilor și a bacteriilor.
4. Mișcarea în aer liber este și ea extrem de importantă. În timp ce aleargă, se joacă, copilul respiră mai repede, fenomenele oxidative care se produc în corpul lui sunt mai mari, iar sistemul imunitar devine mai puternic. Copiii au nevoie de joacă mai mult decât de meditații. Cel puțin dacă țineți la sănătatea lor fizică și emoțională. În schimb, sedentarismul, orele petrecute pe scaun, la clasă, apoi acasă, cu telefonul și tableta în mână, predispun la obezitate și la o listă întreagă de probleme de sănătate.
5. Temperatura potrivită. Cea mai bună imunitate poate fi obținută cu soare, aer, somn, alimentație corectă, fără stres și, dacă se poate, totul la o temperatură potrivită. Medicii recomandă adulților să nu le mai fie frică de curenți, să aerisească încăperile, sălile de clasă. Nu răcim de la curent, ci de la bacteriile și virusurile care se adună la interior. Aerisind, concentrația de virusuri la care suntem expuși scade și, odată cu asta, scade și riscul de boală.
Alături de odihnă mai multă și de hidratare, remediile naturale din plante cu efect antiviral reprezintă cel mai bun și sigur tratament. Ceaiul Viroherb de la Fares, siropul, capsulele, soluția și spray-ul pentru gât din gama Biosept, ceaiul, inhalantul și loțiunea pentru frecție Hapciu sunt doar câteva dintre remediile la care poți apela. Doza și tipul de produse se aleg în funcție de vârsta copilului și de simptomatologie. Dacă aveți nevoie de ajutor, consultați schema de tratament în infecții virale creată de Fares. Puteți să o țineți aproape în tot acest sezon rece.
Pe lângă toate acestea, atenție la igienă, învățați copiii să se spele des și corect pe mâini, să nu mănânce fructe nespălate, să nu bea unul din sticla altuia, la școală, nici să stea nas în nas cu acei colegi care tușesc și strănută.
Iar dacă răcesc, nu săriți imediat la antibiotice! Ar fi cea mai mare greșeală căci, pe lângă faptul că aceste pastile nu au niciun efect asupra infecției virale, mai mult rău fac: distrug flora intestinală, scad imunitatea și dau rezistență.