Care este diferența dintre antivirale și antibiotice, ce efect are fiecare, care e tratamentul corect în răceală și gripă și când trebuie el început? Sunt doar câteva întrebări cărora e bine să le știm cu toții răspunsul acum, la debutul sezonului de răceală și gripă.
Antivirale sau antibiotice?
Tratamentele antivirale se folosesc, așa cum le spune și numele, în cazul unei infecții virale, cum e gripa și răceala. Sunt diferite de antibiotice, care au efect împotriva infecțiilor bacteriene ce apar ca o complicație a gripei (sinuzită, otită, laringită, pneumonie...).
Ce fac antiviralele?
Remediile antivirale nu omoară microbii, așa cum fac antibioticele. Ele inhibă dezvoltarea, înmulțirea și răspândirea agenților patogeni în organism, le reduc puterea de infectare și îi inactivează. Rezultatul: ameliorează simptomele răcelii și gripei, previn complicațiile și grăbesc vindecarea.
Poți lua antibiotice în răceală și gripă?
Antibioticele de sinteză nu au efect în cazul unei infecții virale. Cel puțin nu un efect benefic. Să iei antibiotice „preventiv” nu este doar inutil, ele neavând nicio putere în fața virusurilor, ci e și dăunător, căci afectează flora intestinală, îți slăbesc sistemul imunitar și se dezvoltă o rezistență la antibioticul respectiv. Doar remediile pe bază de uleiuri esențiale sunt benefice. Ele au, pe lângă celebrul efect antibiotic, și efect antiviral; se pot lua în ambele tipuri de infecții și nu produc daune în organism, dimpotrivă, întăresc imunitatea. De exemplu, uleiurile de scorțișoară, mentă, tămâie, rozmarin, ti-tree sunt ingrediente în cadrul capsulelor Biosept forte, un puternic antiviral natural pe bază de uleiuri esențiale.
Care sunt cele mai bune antivirale naturale?
Cea mai eficientă acțiune antivirală se obține prin administrarea de tincturi, de capsule cu pulberi sau cu uleiuri esențiale, de ceaiuri ori de extracte din plante medicinale cum ar fi șovârv, usturoi, astragalus, ti-tree, cimbru, lichen de piatră, frunze de măslin, muguri de plop. Pe lângă efectul antiviral, aceste remedii din plante au și proprietăți antibacteriene și imunostimulatoare.
Când trebuie administrate remediile antivirale?
Este foarte important să fie folosite încă de la primele simptome. Potrivit medicilor de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din SUA (cdc.gov), tratamentul antiviral este mai eficient dacă se administrează în primele două zile de la debutul bolii. Evident, este util și mai târziu, în special pentru persoanele vulnerabile, cu risc crescut de complicații. De obicei, durata tratamentului variază între 5 și 14 zile, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Tratamentul antiviral poate fi folosit și în scop profilactic.