facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-05-04
Vizualizari: 704
Comentarii: 0
5 informaţii de bază despre gripă

În fiecare an, gripa afectează între 5% şi 15% din populaţie. La mijlocul lui ianuarie 2020, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că, la nivel naţional, în doar o săptămână (6-12 ianuarie), a fost înregistrat un număr de 73.257 infecţii respiratorii acute, dintre care 692 cazuri de gripă clinică. Este o experienţă neplăcută, dar şi periculoasă pentru unele categorii de persoane. Iată ce trebuie să ştiţi despre ea!

Persoanele cele mai sensibile

 Categoriile de risc pentru gripă sunt copiii între 0 şi 2 ani, gravidele, bătrânii, persoanele cu o imunitate slăbită sau cele care suferă de afecţiuni medicale cronice: pulmonare, cardiovasculare, renale, hepatice, metabolice, nerologice, astm, obezitate sau diabet zaharat.

Simptomele gripei

 Dacă răceala debutează cu o uşoară durere în gât, cu strănut, nas înfundat şi rinoree, gripa începe în forţă cu frisoane, febră şi dureri musculare, apoi trece la tuse uscată, durere de gât, de cap, usturimi de ochi, poate dispărea chiar şi pofta de mâncare. Răceala vă ţine o săptămână, pe când de la gripă puteți rămâne cu simptome (gen tuse, rinoree) până la două luni.

Riscul de complicaţii e mai mare decât la răceală

 Netratată cu seriozitate, gripa poate atrage după sine complicaţii, precum pneumonie, infecţii ale sinusurilor, urechilor, dar şi agravarea unor boli deja existente, precum astmul, diabetul, afecţiunile cardiace. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, la persoanele în vârstă care suferă de afecţiuni cardiace, gripa poate provoca atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

Cum vă protejaţi de gripă?

 În situaţia în care este o epidemie de gripă în localitatea voastră sau la locul de muncă, aprovizionează-te cu măşti de protecţie de la farmacie, pe care e bine să le schimbați o dată la 3-4 ore. De asemenea, spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu efect calmant asupra gatuluiapă şi săpun, mai ales dacă atingeţi butoane de lift, clanțe, bare din autobuze. Feriţi-vă să puneţi mâna murdară la nas şi la gură, purtaţi cu voi şerveţele umede sau geluri antibacteriene şi, nu în ultimul rând, întăriţi-vă imunitatea.

Primele măsuri în caz de boală 

E important să vă odihniţi mai multă, să nu mergeţi la serviciu o dată pentru că vă agravaţi boala şi în al doilea rând pentru că îi contaminaţi şi pe cei din jur. Beţi cât mai multe ceaiuri medicinale, pentru că aveţi nevoie de hidratare. Ceaiul de echinacea stimulează imunitatea şi scurtează perioada de convalescenţă, cele de scoarţă de salcie, coada şoricelului, soc sau mentă reduc febra şi durerea de cap, cele de rădăcină de lemn dulce, muşeţel şi salvie ameliorează durerea în gât, ceaiul de eucalipt şi mentă desfundă nasul, iar ceaiul de cimbru şi cimbrişorul sunt bune antivirale. În paralel, puteţi apela la frecţii, inhalaţii cu uleiuri esenţiale, gargare cu apă şi sare, dar şi capsule naturale din plante cu efect antiviral. Nu în ultimul rând, mâncaţi alimente uşoare, pe bază de legume şi fructe proaspete, şi renunţaţi măcar o perioadă la fumat şi la alcool.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri