Tusea se tratează cel mai bine cu tratamente naturiste. Există câteva alimente și plante cu foarte puternic efect calmant, expectorant, emolient, antibacterian. Din ele se pot prepara în casă siropuri delicioase, care își fac bine treaba. Rețetele sunt extrem de simple.
Miere cu ceapă și cu usturoi
Ai nevoie de o jumătate de ceașcă de miere și circa 100 ml apă, pe care le amesteci bine. Adaugi o ceapă curățată de coajă și tocată mărunt și doi căței de usturoi dați prin răzătoare. Condimentezi cu puțină salvie, cimbru sau oregano. Lasă totul la temperatura camerei peste noapte, apoi strecoară amestecul și păstrează la frigider siropul rezultat. Mierea acționează ca antiinflamator, calmând gâtul și relaxând musculatura bronșică, iar ceapa, usturoiul și condimentele au proprietăți antibiotice, antiseptice, antifungice.
Sirop de hrean
Se ia un hrean, se curăță, se rade, se amestecă apoi cu o jumătate de ceașcă de miere și se lasă la macerat câteva ore. Hreanul este un remediu excelent pentru tuse, în afară de bogăția de vitamine și de minerale pe care le conține, el are un efect de încălzire asupra mucoaselor, stimulând circulația sângelui. De asemenea, este un excelent antibiotic natural, are proprietăți expectorante și descongestionante la nivelul căilor respiratorii, întărește imunitatea și ajută organismul să lupte cu boala.
Sirop de ridiche neagră
Ridichea neagră este un alt ingredient-minune care vindecă orice fel de tuse (seacă sau productivă). Se scobește o ridiche, se umple cu miere și se lasă câteva ore lângă o sursă de căldură. Poți să o lași peste noapte pe calorifer. Se va aduna un sirop din care se ia câte o linguriță de 3-4 ori pe zi.
Sirop de pătlagină
Această plantă medicinală are efect antiseptic, cicatrizant, dar și emolient, acționând ca un balsam pe mucoasa căilor respiratorii. Se prepară un sirop punând într-un borcan de sticlă pătlagină și miere, în straturi alternative. Se învelește borcanul cu un prosop, se introduce într-un vas cu apă care se pune apoi pe foc până dă într-un clocot. Rezultă un sirop din care se consumă câte 3 lingurițe pe zi.