Publicat la:
2017-07-17
Vizualizari:
1054
Comentarii:
0
Este sezonul lavandei, o găsim la vânzare în piețe, acele mici buchețele care ne încântă cu parfumul lor minunat. Profitați din plin de ea! Are niște proprietăți uimitoare. Iată cum o puteți folosi.
- Ceaiul are efect calmant, sedativ. El acționează asupra sistemului nervos vegetativ, ameliorând stările de agitație, anxietate, nervozitate, palpitații. În același timp, e util și la scăderea tensiunii. Peste o lingură de flori uscate se toarnă 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 10-15 minute. Se bea la nevoie sau seara, înainte de culcare.
- Dacă suferi de insomnie sau pur și simplu vrei să ai un somn mai bun noaptea, pune un buchețel de lavandă pe noptiera de lângă pat.
- Tot pentru un somn mai liniștit, lasă să cadă un strop de ulei de lavandă pe așternut, iar aroma te va învălui toată noaptea. Ajută inclusiv în cazul copiilor agitați, care nu vor să meargă seara la culcare.
- Câteva floricele de lavandă puse pe plita încinsă emană un miros plăcut, care dezinfectează aerul în toată casa.
- Uleiul de lavandă, folosit în lampa de aromaterapie, îți dă o stare de bine, te relaxează, te calmează. În același timp, împrospătează aerul din încăpere și alungă țânțarii. Folosit astfel, e util și în afecțiuni respiratorii (otite, sinuzite, răceli), inclusiv pentru copiii mai mari de 3 ani.
- Când ești gripat, te doare capul și tușești, fă inhalații cu ulei de lavandă. Pune câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte și stai deasupra lui, cu un prosop pe cap, inspirând aerul binefăcător. La fel de bine poți pune în apă o lingură de plantă uscată.
- Folosit intern, uleiul de lavandă te scapă de durerile de stomac, susține digestia, reduce balonarea, stimulează secreția și eliminarea bilei, restabilește pofta de mâncare. Polifenolii din lavandă au capacitatea de a reduce numărul bacteriilor rele din stomac și de a relaxa musculatura. Se consumă 5 picături de ulei într-o linguriță de miere.
- Vrei să obții relaxarea supremă, să ai parte de un răsfăț în toată regula? Fă o baie în cadă, punând în apă un săculeț de flori de lavandă. Baia aceasta are efecte antimicrobiene, calmante, cicatrizante, e indicată în gută, dureri reumatice, stări gripale, migrene și insomnii.
- Tot lavanda îți poate proteja hainele de molii. Pune în șifonier, printre rafturi, săculeți cu flori de lavandă. În plus, dau hainelor un miros plăcut.
- E ingredient de bază în produsele cosmetice. Uleiul de lavandă se mai folosește la cicatrizarea tăieturilor, zgârieturilor, arsurilor solare, înțepăturilor de insecte, vindecă eczemele provocate de acnee și calmează inflamațiile de la nivelul pielii. Uleiul se aplică ușor diluat, pe zona afectată. Pentru arsurile solare, pune câteva picături de ulei într-o sticlă cu apă minerală și pulverizează pe piele.
- Reduce celulita. Uleiul de lavandă ajută la regenerarea celulară, face pielea mai catifelată și reduce inflamațiile. Se pun 5-7 picături în 10 ml de ulei vegetal și se masează ușor până intră în piele.
- Elimină mătreața. Dacă aceasta e asociată scalpului uscat, prepară un amestec din 15 picături de ulei de lavandă și două lingurițe de ulei de măsline sau de migdale și masează scalpul cu el. Lasă să acționeze timp de o oră, apoi clătește. Sunt necesare câteva ședințe de tratament.
- Poți să-ți prepari inclusiv apă de gură cu ulei de lavandă. Pune câteva picături de ulei esențial într-o sticluță cu apă pe care o poți purta cu tine în geantă. Folosită la nevoie, neutralizează bacteriile și lasă un miros plăcut.
- Se poate folosi la curățenie. Uleiul esențial dezinfectează suprafețele și lasă un miros plăcut. Se pun câteva picături de ulei într-o sticlă cu pulverizator și se stropesc suprafețele.
- Face minuni și în sacul aspiratorului. Toarnă câteva picături de ulei de lavandă pe o dischetă demachiantă și pune-o în coșul de gunoi sau în sacul aspiratorului, iar mirosurile urâte vor dispărea.