Publicat la:
2019-04-09
Vizualizari:
834
Comentarii:
0
Nu doar ceea ce mănânci, ci și cum gătești, greșelile pe care le faci la masă sau anumite obiceiuri de zi cu zi sunt responsabile pentru senzația de balonare pe care o ai frecvent. Sunt anumite reguli alimentare și trucuri utile care previn această neplăcere digestivă. Trebuie doar să le încerci și vei vedea diferența.
- Cu o jumătate de oră înainte de masă, bea un „aperitiv” natural din plante medicinale al căror rol este să ușureze digestia. În această categorie intră ceaiurile de păpădie, de rădăcină de obligeană, de busuioc, anason, coriandru. Ele stimulează secreţiile gastro-intestinale, producerea şi eliminarea bilei şi previn balonarea.
- Mănâncă încet, mestecă pe îndelete. Este important din următoarele motive: atunci când te grăbești la masă și înfuleci, înghiți mai mult aer. Apoi, alimentele nemestecate bine au nevoie de mai mult timp să se digere, ceea ce înseamnă că stau mai mult timp în intestine și ajung să fermenteze. Un alt avantaj este acela că te vei sătura cu mai puțină mâncare, căci va fi timp să se instaleze în organism senzația de sațietate.
- O altă recomandare la masă este să nu vorbești cu gura plină. Din același motiv – înghiți aer și te balonezi.
- În ceea ce privește băuturile, evită-le pe cele carbogazoase. Dioxidul de carbon pe care-l conțin se absoarbe treptat până ajunge în intestin, însă nu complet. Și nu bea nimic cu paiul. Apoi, lasă lichidele fierbinți să se răcească înainte de a le consuma. Dacă sorbi dintr-o băutură caldă (ceai, cafea, supă), evident, vei înghiți și aer.
- Guma de mestecat te ajută să-ți cureți dinții după masă și poți să o mesteci 5-10 minute, dar nu toată ziua, căci și ea favorizează înghițirea de aer.
- Mare atenție când gătești anumite alimente considerate Dacă apa în care fierbe fasolea sau lintea o schimbi o dată sau de două ori pe parcursul gătirii, vei putea consuma mâncarea fără teamă de balonare.
- Nu reîncălzi alimente care conțin amidon. Nutriționiștii susțin că amidonul gătit, răcit și apoi reîncălzit (din cartofi, orez, paste, porumb, mazăre verde...) devine greu de digerat și duce la balonare.
- Nasul înfundat și secrețiile nazale abundente atunci când ești răcit sau suferi de alergie te pot determina să respiri pe gură și să înghiți aer. Seara, fă inhalații cu aburi și uleiuri esențiale, iar pe timpul zilei poartă cu tine o sticluță cu ulei esențial de eucalipt, mentă, cimbru sau busuioc. Du-le la nas când simți nevoia și vei respira mai bine.
- Nu mânca fructele pe post de desert, imediat după masă, pentru că ele se vor digera ultimele şi, stând atât de mult în stomac, blocate de restul alimentelor, vor fermenta.
- După masă, bea un ceai care ajută digestia. Cel de coriandru, coada șoricelului și ghimbir stimulează sucurile gastrice, elimină balonarea și spasmele mușchilor netezi din peretele tubului digestiv, cel de fenicul și scorțișoară mențin un nivel corespunzător de gaze stomacale și redau confortul după masă, cel de mentă ajută în caz de spasme intestinale și previne flatulența. Poți ține aproape și să iei la nevoie o capsulă Antibalonare cu uleiuri esențiale din aceste plante, care are un efect rapid, intens, fără efecte adverse.