De obicei răcim în sezonul rece pentru că stăm prea mult în spaţii închise, prea puţin aerisite, la un loc cu alte persoane bolnave. Spre exemplu la serviciu unde, de altfel, ne petrecem cea mai mare parte a zilei. De aici riscăm să luăm cel mai uşor virusul răcelii. Nu şi dacă urmezi sfaturile de mai jos:
1. Când ajungi la birou, dimineaţa, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te speli pe mâini după drum, indiferent dacă ai venit cu mijloacele de transport în comun sau cu maşina personală. Gândeşte-te că, inclusiv din momentul în care ieşi din casă, atingi invariabil clanţele uşilor, butoanele de la lifturi, pe care le-au folosit alte persoane.
2. Spală-te pe mâini şi după ce dai mâna cu colegii. Unul dintre ei poate tocmai a strănutat şi şi-a dus mâna la gură. De asemenea, pe cât posibil, e bine să stai cât mai departe de colegii bolnavi. Virusurile se împrăştie pe o rază de doi metri atunci când cineva strănută sau tuşeşte şi rezistă pe suprafeţe până la 8 ore.
3. Igienizează-ţi periodic biroul, tastatura, telefonul fix, folosind produse dezinfectante pe bază de alcool. Cercetările au arătat că tastaturile sunt cele mai importante purtătoare de germeni care cauzează gripe şi răceli.
4. Ai grijă unde-ţi pui geanta pe care ai purtat-o cu tine prin mijloacele de transport în comun. Şi ea trebuie curăţată periodic.
5. Ţine-ţi unghiile tăiate cât mai scurt. De obicei, sub unghii se ascund germeni şi bacterii, pe care îi poţi băga în gură.
6. Redu numărul ţigărilor! Fumatul creşte riscul infecţiilor pentru că produce modificări importante în tractul respirator şi scade sistemul imunitar.
7. Alege, la prânz, o masă sănătoasă, pe bază de supă caldă şi legume proaspete. Între mese, consumă gustări formate din seminţe şi fructe de sezon. Pe tot parcursul zilei, imunizează-te cu ceaiuri din plante medicinale: înlocuieşte cafeaua de dimineaţă cu un ceai verde, plin de antioxidanţi, la prânz mai bea un ceai de echinacea, care îţi va întări imunitatea, sau ceaiuri antivirale de cimbrişor, cimbru, soc, busuioc.
8. Atunci când îţi iei apă fierbinte sau rece de la dozatorul de apă nu atinge marginea cănii, pe care pui buzele, de mânerul dozatorului. Toată lumea poate face acest lucru.
9. Şi, dacă simţi că te ia puţin răceala şi începi să strănuţi sau să tuşeşi, nu pune mâna la gură, folosește un şerveţel pe care apoi îl vei arunca. În caz contrar, microbii îţi vor rămâne pe mână şi îi vei împrăştia pe haine, pe birou şi tastatură.
10. Nu ar strica un mic remediu naturist! Chiar dacă eşti la birou, nu e foarte complicat să îţi aduci o lampă de aromaterapie în care să pui uleiuri esenţiale cu rol în purificarea aerului (lavandă, cuişoare, mentă). Colegii ţi-ar fi recunoscători!