facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2016-11-29
Vizualizari: 24450
Comentarii: 0
Cum să tratezi ragușeala (disfonia) - remedii naturiste

Răgușeala, sau disfonia în termeni medicali, este o afecțiune frecventă a gâtului în sezonul rece. Însoțește gripa, răceala, tusea sau orice infecție a căilor respiratorii superioare și constă în inflamarea laringelui și îngroșarea coardelor vocale. Dar nu numai în sezonul rece și în timpul unui episod de răceală ne putem pierde vocea, ci și în alte situații. Iată care sunt acestea și ce soluții există, care e cel mai bun tratament naturist pentru răgușeală.

Cauzele răgușelii

Răgușeala înseamnă schimbarea vocii și dificultatea de a emite sunete clare și netede. Vocea răgușită poate varia de la o ușoară asprime sau tremurătură până la schimbarea semnificativă a vocii. Poate fi cauzată de:

·   O infecție respiratorie

În acest caz, răgușeala vine adesea la pachet cu tusea, durerea în gât, strănutul și nasul înfundat date de răceală și gripă.

·   Suprasolicitarea vocii

În special persoanele a căror meserie presupune vorbitul mult se pot confrunta adesea cu răgușeală din cauza suprasolicitării coardelor vocale.

·   Refluxul gastroesofagian

Atunci când acidul gastric urcă din stomac în esofag, irită coardele vocale, provocând răgușeală.

·   Diverse afecțiuni

Anumite afecțiuni neurologice, alergiile sau modificările hormonale pot afecta coardele vocale, fiind cauze ale răgușelii prelungite.

·   Unele medicamente

Pot provoca răgușeală ca efect secundar. Spre exemplu, antihistaminicele, utilizate pentru tratarea alergiilor, pot usca mucoasa din gât și altera vocea.

Lucruri mai puțin cunoscute despre răgușeală

  •   Există o legătură între răgușeală și stresul emoțional. Emoțiile intense, cum ar fi anxietatea sau furia, tracul, emotivitatea, pot afecta controlul vocii.
  •   Răgușeala poate fi contagioasă numai în situația în care e cauzată de o infecție respiratorie virală. Prin transmiterea virusului, poți lua răceala și, implicit, te poți confrunta și tu cu răgușeală.
  •   Fumatul este un factor de risc major căci poate irita și inflama coardele vocale.

Anumite alimente pot avea și ele o influență pe termen scurt asupra vocii:

Cafeaua și băuturile alcoolice deshidratează și usucă mucoasa din gât, afectând vocea.

Alimentele acide, condimentate, picante, pot irita mucoasa din gât și provoca inflamații, ceea ce duce la răgușeală temporară.

Unele persoane pot fi sensibile la proteinele sau lactoza din lapte, care pot stimula producția de mucus în gât și altera vocea, pe termen scurt. Același efect îl pot avea zahărul și produsele de patiserie.

De asemenea, consumul mare de alimente grase și prăjite poate provoca reflux gastroesofagian, o altă cauză a răgușelii.

Nu putem uita de înghețată: la persoanele sensibile, consumul excesiv sau rapid de alimente reci poate provoca o senzație temporară de răgușeală din cauza efectului de răcire bruscă a țesuturilor și a mucoasei gâtului. Vasele de sânge se pot contracta rapid, iar mucoasa gâtului poate deveni temporar iritată sau amorțită.

Remedii naturiste pentru răgușeală

În special pentru persoanele a căror meserie presupune vorbitul îndelung, răgușeala poate pune serioase probleme. Din fericire, poți să scapi de răgușeală cu remedii naturiste eficiente, simple, fără efecte adverse. Le găsești sub formă de ceaiuri, siropuri, capsule și uleiuri esențiale pentru inhalații. Iată pentru ce ai putea opta!

  1. Hidratarea e importantă pentru mucoasa gâtului, astfel, e bine să bei cât mai multe lichide: ceaiuri medicinale, apă plată, supe, sucuri de fructe. Cele mai bune ceaiuri pentru răgușeală sunt de tei, cimbrișor, soc, lemn dulce sau nalbă mare. Lichidul e bine să fie călduț, cel prea fierbinte sau prea rece agravând situația.
  2. Evită cafeaua și alcoolul, care deshidratează, dar și fumatul, consumul de băuturi acidulate și de mâncăruri fierbinți.
  3. Fă inhalații cu aburi, iar dacă adaugi în apa fierbinte uleiuri esențiale premium de cimbru, lavandă, eucalipt sau tea tree, vei beneficia de proprietățile lor antiseptice, antiinflamatoare.
  4. Folosește în cameră un umidificator, pentru a ține pereții gâtului umezi.
  5. Amestecă într-un pahar cu apă o linguriță de miere, una de scorțișoară și una de nucșoară. Bea din acest remediu pentru răgușeală de trei ori pe zi.
  6. Gargara îți poate reda și ea vocea. O poți face cu apă călduță și sare (dezinfectează gâtul), sau cu apă în care pui câteva picături de uleiuri esențiale (de tea tree, de ulei de santal și de lămâie).
  7. O rețetă de pe vremea bunicii este cea cu gălbenuș de ou și lapte. Se freacă bine gălbenușul și se adaugă treptat lapte călduț. Se îndulcește cu miere și, pentru o aromă mai bună, se poate adăuga cacao. Unii cântăreți folosesc această băutură înainte de a urca pe scenă sau pur și simplu pentru protecția coardelor vocale.
  8. Siropul de ridiche neagră este un alt tratament naturist pentru răgușeală. Se prepară foarte ușor în casă: scobește o ridiche, umple-o cu miere și las-o câteva ore lângă calorifer. Se va forma un suc din care trebuie să bei pe parcursul zilei. Mai poți folosi siropuri naturale din muguri de brad sau de pin.
  9. Dacă suporți gustul, poți încerca un alt remediu cu hrean. Se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă miere și se lasă până se formează un suc. Se administrează două-trei lingurițe după mesele principale.
  10. Mierea, de fapt, face minuni în caz de răgușeală și se poate administra în tot felul de combinații. Cel mai la-ndemână este în amestec cu suc de lămâie (se ia câte o linguriță de trei ori pe zi). Se mai poate adăuga într-o fiertură de ceapă: se pune o ceapă la fiert, se pasează și se îndulcește cu miere.

 

Răgușeala este o problemă de sănătate deranjantă, dar nu gravă și, de cele mai multe ori, temporară. Vezi la ce ești sensibil, ce o cauzează și evită acel factor declanșator. Iar la nevoie apelează la unul sau mai multe dintre soluțiile prezentate mai sus. Dacă nu trece și persistă cu zilele, mergi la medic pentru un consult de specialitate. 

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri