facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-09-29
Vizualizari: 3335
Comentarii: 0
10 reguli simple ca să-ţi îmbunătăţeşti digestia

Pentru mulţi dintre noi, problemele digestive au devenit ceva normal. În vremurile acestea, când alimentaţia lasă de dorit, ne-am obişnuit cu balonările frecvente, cu durerile abdominale, cu permanenta constipaţie şi aproape că am uitat cum e să ne simțim bine. Digestia e, însă, un proces care ar trebui să se desfăşoare fără prea mult „scandal”, fără disconfort, iar organismul să beneficieze de toţi nutrienţii alimentelor consumate. Pentru asta, e bine să urmezi următoarele sfaturi.

  1. Hidratează-te. Nimic nu e mai important pentru sistemul tău digestiv decât hidratarea corespunzătoare. Lipsa lichidelor încetineşte sistemul digestiv, conţinutul colonului staţionează  mai mult şi apare constipaţia.
  2. Obișnuiește-te să bei mai multe ceaiuri medicinale care ajută digestia, cum ar fi cel de mentă, de ghimbir, ceaiul verde, de muşeţel sau de rădăcina de obligeană.
  3. Atât apa, cât și ceaiurile nu se beau în timpul mesei pentru a nu dilua sucurile gastrice și a îngreuna digestia.
  4. Limitează consumul de prăjeli, fast-food, grăsimi rele, care sunt greu de digerat, îţi încarcă ficatul, ca să nu mai vorbim de faptul că se depun, fără a aduce organismului vreun aport nutriţional deosebit. Înlocuieşte margarina cu uleiuri presate la rece, carnea de porc cu cea de curcan sau peşte, semipreparatele cu alimente uşoare, gătite în casă.
  5. Mănâncă  mai multe fibre. Acestea uşurează traseul bolului alimentar prin intestine şi eliminarea scaunului. Fără fibre, vei fi balonat, constipat. Le găseşti în fructe şi legume, în cereale integrale şi tărâţe de psyllium.
  6. Te balonezi? Ai grijă cum mănânci la masă! Mestecă pe-ndelete fiecare îmbucătură, în felul acesta vei mai uşura munca stomacului şi, în acelaşi timp, la creier are timp să ajungă informaţia că te-ai săturat. Nu vorbi, agitat, în timpul mesei, ca să nu înghiți aer, redu băuturile carbogazoase, nu mânca prea repede!
  7. Ai grijă cum asociezi alimentele la masă! Nu combina proteine (carne, ouă, lapte) cu cereale (porumb, hrișcă, orez) și cu legume ce conțin amidon (fasole, cartofi, linte). Fructele nu sunt bune pe post de desert, după masă, pentru că vor rămâne blocate în intestin și vor fermenta. Ele în mod normal se digeră foarte repede. Nutriţioniştii recomandă să le mănânci cu o oră înainte de masă sau la două ore după masă.
  8. Probioticele sunt prietenele stomacului tău. Acestea sunt culturi vii de bacterii bune care protejează şi refac flora intestinală. Se găsesc în iaurturi, kefir, murături şi alte alimente fermentate. Iaurtul poate fi o gustare ideală între mese.
  9. Ai reflux gastroesofagian? Neplăcut! Sfatul nostru este să încercă să slăbeşti câteva kilograme. Potrivit specialiştilor, la persoanele supraponderale stomacul creează presiune asupra valvei care face legătura cu esofagul. Aceasta nu se mai închide bine, permiţând acidului gastric să urce spre esofag. Dacă dai jos chiar şi câteva kilograme, se va reduce presiunea din jurul abdomenului, iar problemele se vor ameliora.
  10. Fă mişcare. Exerciţiile fizice accelerează digestia şi stimulează  muşchii tractului intestinal. Ca să nu mai spunem că ajută la reducerea colăceilor din jurul abdomenului.
ASOCIERI RECOMANDATE
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri