×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

10 Reguli esențiale în tuse

Articole

Suntem încă în pericol de răceli și gripă, iar tusea nu lipsește din peisaj. Nu e periculoasă, în fază incipientă, dar supărătoare, iar netratată corespunzător, poate atrage după sine complicații. Sunt câteva lucruri de bază pe care trebuie să le știi pentru a o gestiona corect.

Fă diferența dintre tusea seacă și cea productivă

 Înainte de a lua un sirop sau un ceai pentru tuse, trebuie să știi despre ce fel de tuse e vorba. Cea seacă apare de obicei la începutul răcelii, este „din gât”, iritantă, fără eliminare de mucozități, și trebuie „domolită” cât mai repede. Pentru asta, avem nevoie de remedii cu efect calmant, sedativ, emolient (teiul, scaiul vânăt, plămânărica, lemnul dulce, pătlagina, socul, lichenul de piatră). Tusea productivă este cea „din piept”. Ea nu trebuie suprimată căci are, într-un fel, un rol benefic pentru organism: elimină mucusul acumulat pe căile respiratorii. Tratamentul urmărește doar fluidizarea secrețiilor bronșice pentru a ușura expectorația (pătlagină, muguri de pin, de plop, cimbru, cimbrișor, iarbă mare, ciuboțica cucului și scai vânăt).

Cât durează?

Potrivit studiilor, tusea care însoțește răceala durează, în medie, 18 zile și nu e un motiv de îngrijorare. Teoretic, tusea este acută dacă durează sub 3 săptămâni. Dacă nu este tratată corespunzător, ea se poate prelungi până la 8 săptămâni. În acest caz, vorbim despre tuse subacută, rămasă după o infecție respiratorie. Ce depășește 8 săptămâni se încadrează la „tuse cronică”.

Femeile însărcinate care tușesc

Acestea pot apela în siguranță la frunze de măslin, lichen de piatră, muguri de brad și de pin, tei și soc. Aceste plante se pot folosi sub formă de ceaiuri, siropuri sau capsule.

Nu poate fi tratată cu antibiotice

 Asta deoarece e cauzată de infecții virale, nu bacteriene, caz în care antibioticele nu au efect. Dacă vezi că persistă și se agravează, trebuie să mergi la doctor.

E bine să eviți anumite alimente

Laptele și brânzeturile, dulciurile cu zahăr alb, făinoasele și prăjelile încarcă limfa și favorizează formarea mucusului, agravând tusea. Ar trebui să le eviți câteva zile pentru a-ți menține cât mai curate căile respiratorii. Mai sunt de evitat alimentele uscate, acre, sărate, care irită mucoasa gâtului și provoacă tuse.

Nu pune mâna la gură atunci când tuşeşti

Când tușești sau strănuţi, ci antebrațul, încheietura cotului. Acoperindu-te cu mâna, rişti să împrăştii microbii peste tot, dacă nu te speli imediat pe mâini. Mai poți folosi un șervețel de unică folosință cu care să-ți acoperi nasul și gura.

Retrage-te într-un colț

Altă regulă ce ține de bunele maniere spune că, dacă ești într-o sală de ședințe sau la teatru și ai un acces de tuse, e frumos să te retragi într-un colţ sau să ieşi pe coridor, ca să nu-i deranjezi pe ceilalţi.

Tusea se agravează pe timpul nopții din cauza poziției

 Mucusul nu se mai drenează așa de bine ca pe timpul zilei și rămâne blocat în nas și gât. Acest inconvenient te forțează să respiri pe gură, fapt care usucă și irită mai tare terminațiile nervoase din gât. E recomandat să folosești o pernă mai mare ca să ai capul puțin mai sus decât restul corpului. Datorită gravitației, secrețiile nazale se vor scurge în gât și vei putea respira mai bine.

Când să consultăm medicul?

În mod normal tusea începe să se amelioreze într-o săptămână. Dacă persistă mai mult, e însoțită de expectorație mare, sau dacă ai febră, respirație greoaie, e cazul să mergi la medic.

Tratează corect tusea

Netratată corespunzător și la timp, tusea poate avea urmări neplăcute: dă dureri de cap, incontinență urinară, răgușeală, vărsături, dureri toracice și ale peretelui abdominal, tulburări de somn și oboseală. De asemenea, se poate croniciza.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.