Foloseai cimbrul doar la condimentarea mâncărurilor? Profită mai mult de puterea lui. Specialiştii îl consideră mai degrabă un medicament de excepţie şi un panaceu pentru o mulțime de boli. Stimulează secreția biliară, ajută la combaterea paraziților intestinali, are acțiune antivirală, antibacteriană, antiseptică, antitusivă, antifungică şi antipruriginoasă. Flavonoidele din compoziție, împreună cu uleiul volatil ce conține compuși fenolici (carvacrolul și timolul contribuie la reducerea inflamațiilor), sunt adevărata bogăție a acestei plante medicinale. Cea mai puternică formă de administrare a ei este uleiul esențial. Iată ce poți trata cu el!
Infecțiile respiratorii date de răceală
Fiind o plantă medicinală aromatică, cimbrul are puterea de a desfunda nasul atunci când e folosit în inhalații. Acestea se fac fie adăugând ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte și inspirând vaporii, cu un prosop pe cap, deasupra vasului, fie punând câteva picături în apa din cadă, fie în candela de aromaterapie. Se mai poate consuma și intern, câte 3-5 picături de trei ori pe zi, într-o linguriță de miere. Are un remarcabil efect antibacterian, ajută la fluidificarea și eliminarea secrețiilor mucoasei tractului respirator. Se regăsește în cadrul soluției și capsulelor Biomicin Forte.
Sinuzită, bronșită
Tot în inhalații, uleiul esențial de cimbru în cazul sinuzitei și bronșitei, graţie proprietăţilor lui antibacteriene, bronhodilatatoare şi antiinflamatoare. Ceaiul cald, aromat şi foarte gustos, ajută şi el la descongestionarea căilor nazale şi la eliminarea mucusului. Dacă ai sinuzită, poţi aplica şi comprese cu tinctură de cimbru, pe care le ţii pe sinusuri 15-20 de minute.
Faringită
Inflamaţia de la nivelul faringelui sau amigdalelor se poate combate tot cu ulei esenţial de cimbru. Se administrează 3-5 picături, de trei ori pe zi, cu miere.
Tuse
Cimbrul are proprietăți expectorante, putând combate problemele gâtului, cum ar fi tusea şi răguşeala. Uleiul se folosește atât în inhalații, cât și administrat intern, cu miere. Infuzia din planta uscată este folosită şi pentru revigorarea corzilor vocale.
Depresie, astenie
Timolul din compoziția cimbrului s-a demonstrat că are proprietăți neuroprotectoare și antidepresive, fiind foarte bun pentru combaterea depresiei, a stărilor de oboseală. Poți beneficia de puterea lui dacă folosești la masaj câteva picături de ulei de cimbru, diluate într-o bază de ulei vegetal (de măsline, de cocos, de migdale).
Reumatism, artroze
Tot masaj cu ulei de cimbru e bine să-ți faci dacă suferi de afecțiuni ale sistemului osteoarticular.
Inhibă creșterea celulelor canceroase
Un alt compus extras din cimbru – naringenina – este un candidat promițător pentru chimioterapia cancerului de sân şi colorectal.
Infecții urinare
Prezența timolului din uleiul esențial de cimbru îi conferă o putere uriașă de apărare a organismului împotriva microorganismelor de la nivelul tractului genito-urinar, având un spectru larg de acțiune. Tratează cistite, uretrite, pielo-nefrite, vaginite, candidoze. Din acest motiv, se regăsește în capsulele Biomicin urinar, dar și al ovulelor Ginosept.
Paraziți intestinali
Datorită efectului său antibacterian și antiparazitar, cimbrul e un ajutor extrem de eficient în enterocolite bacteriene și virale, în paraziți intestinali (tenii, oxiuri, ascarizi), în candidoze, dar și în alte afecțiuni digestive, precum balonare și colici. Se administrează intern, câteva picături în miere.
Imunitate scăzută
Multe dintre problemele de sănătate apar pe fondul capacității scăzute a organismului de a se apăra împotriva bacteriilor și virusurilor. Uleiul esențial de cimbru, pe lângă faptul că este un mijloc de a combate afecțiunea, întărește și imunitatea.
Ceaiul şi uleiul de cimbru nu sunt, însă, recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează şi nici copiilor sub 7 ani.