facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-06-03
Vizualizari: 1837
Comentarii: 0
10 lucruri pe care nu le știai despre ficat

Organismul nostru este o mașinărie absolut uimitoare. În special ficatul, care îndeplinește aproape 500 de funcții. De el depind calitatea sângelui, digestia, aspectul pielii, imunitatea şi starea generală de bine, el descompune grăsimile, elimină substanțele toxice, sintetizează anumite proteine și multe altele. Sunt câteva curiozități pe care, dacă le-ai știi despre el, l-ai aprecia mai mult și ai avea mai multă grijă la sănătatea lui.

  1. Este al doilea cel mai mare organ al omului (primul fiind pielea). Cântărește cam 1,3 – 2 kg și este aproape de mărimea unei mingi de fotbal.
  2. Secretă între 0,5 l și 1 l de bilă pe zi, acel lichid care ajută la digerarea grăsimilor. Un ficat obosit nu mai poate secreta suficientă bilă, astfel încât digestia e îngreunată, substanțele insuficient asimilate stagnează în intestine și se îmbâcsesc cu toxine.
  3. Este afectat de toxicitatea unor alimente, precum grăsimile rele, alcoolul, tutunul, medicamentele, afumăturile, E-urile și conservanții din unele produse. Acestea distrug celulele hepatice.
  4. Există și virusuri hepatice care îl pot afecta, ducând la hepatită de tip A, B, C, D, E, G. Cele mai răspândite sunt primele 3 tipuri. Fiecare se transmite diferit și cauzează simptome diferite.
  5. Se regenerează. Vestea bună e că celulele ficatului se repară și se refac în mod constant. De aceea, e posibil să se facă transplant de ficat numai cu o bucată din ficatul donatorului, care rămâne doar cu jumătate din organ, chiar mai puțin. Totuși, o zonă de țesut hepatic distrusă și regenerată nu va funcționa ca un ficat care nu a fost îmbolnăvit.
  6. Ficatul nu prea doare. Senzația de apăsare și disconfort pe care o simți în partea dreaptă are, de obicei, legătură cu alte organe (acumulare de gaze în intestinul gros, colici biliare, nevralgii intercostale). Astfel, nu durerea e un semnal că ai avea probleme cu ficatul.
  7. Simptomele afecțiunilor hepatice sunt vagi la început și deseori sunt trecute cu vederea: oboseală, mâncărime la nivelul pielii, uscăciunea ochilor. Apoi evoluează cu îngălbenirea pielii, greață, lipsa poftei de mâncare, urină închisă la culoare.
  8. Vă e frig când afară e frig și suferiți de cald vara? Dacă îmbrăcămintea este corect aleasă, cealaltă cauză la care trebuie să vă gândiți este incapacitatea organismului de a-și regla temperatura, iar aici tot ficatul intervine. Dacă e obosit și nu funcționează la parametri optimi, nu-și va putea îndeplini funcția termică.
  9. Cel mai bine se reface între orele 1.00 și 3.00 noaptea, perioadă care ar trebui să vă găsească în pat.
  10. Odihna suficientă, alimentația sănătoasă și remediile naturale pe bază de plante medicinale hepatoprotectoare sunt cele trei lucruri care refac ficatul și îi susțin buna funcționare.
ASOCIERI RECOMANDATE
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri