Un bebeluș nu plânge fără motiv. Poate îl doare burtica, poate îi e foame, îi e somn, îi dau dințișorii sau îl deranjează ceva. Întotdeauna e o cauză, iar ca să-l liniștești, trebuie să o identifici și să o elimini.
Îi e foame. Acesta este primul lucru la care te gândești atunci când bebe începe să plângă. Hrănește-l înainte de a ajunge la faza de plâns și poți face acest lucru urmând un program clar al meselor și învățând simptomele celui mic atunci când începe să i se facă foame.
Are scutecul ud. Dacă tocmai a mâncat, dar tot plânge, verifică-i scutecul. Este a doua regulă de bază pentru părinți.
Îi e somn. Bebelușii nu pot nici ei să doarmă oriunde, oricum, iar atunci când sunt obosiți, îți dau de știre prin singura metodă de comunicare pe care o au – plânsul.
Îi e prea cald sau prea frig. Dacă ai eliminat toate posibilele cauze de mai sus, iar bebe tot plânge, vezi poate îl deranjează ceva. E posibil să fie prea înfofolit și îi e cald, sau are piciorușele dezvelite și aerul rece care pătrunde nu-i place, poate doar îl deranjează o etichetă de la body sau o șosetă prea strânsă pe picior.
Îl doare burtica. Colicile apar în primele săptămâni de viață și dispar de la sine, la fel de misterios precum au apărut, în general după 3-4 luni. Pentru a ameliora crizele, mămicile trebuie să aibă mai multă grijă la propria dietă, să evite alimentele care fermentează, să bea ceaiuri medicinale calmante, poate să-i dea și celui mic un ceiuț slab de mușețel, fenicul sau roiniță, să-l ajute să elimine gazele după fiecare masă, să-i facă masaj ușor pe burtică etc.
Îi dau dinții. Doar ce am scăpat de colicii bebelusului că mai vine un hop – erupția dentară. Primii dințișori apar de obicei în jurul vârstei de 6 luni, iar semnele nu sunt greu de identificat: copilul este irascibil, plânge mai des, e agitat, produce o cantitate mai mare de salivă decât în mod normal și are tendința de a roade cu gingiile tot ce prinde în mână.
Are o altă problemă de sănătate. Răcelile sunt inevitabile, mai ales la copiii foarte mici, care nu au încă dezvoltat sistemul imunitar. O răceală se lasă de multe ori cu dureri de cap, de gât și chiar cu otite – alte cauze ale plânsului. Medicii spun că mai mult de două treimi dintre copii fac cel puțin o otită medie acută înainte de vârsta de 3 ani. Soluția în acest caz este prezentarea la medic pentru stabilirea diagnosticului corect.
Agitația din jur este și ea un motiv întemeiat. Prea multă lumină, zgomot, râsete ale musafirilor, o ieșire la mall sau la restaurant, toate acestea îl pot obosi, iar atunci, bebe face ce știe mai bine – plânge.
Bebelușii mai plâng și de singurătate. Dacă l-ai obișnuit mereu în brațe, mereu lângă tine, a căpătat o anume dependență, iar dacă e lăsat singur, se simte abandonat și îi e frică. De cele mai multe ori, simplul fapt că ești lângă el în cameră și vorbești cu el îi aduce zâmbetul pe buze.
„M-am plictisit rău!”, încearcă să-ți spună bebe atunci când începe să protesteze cu o nouă partidă de plâns. Câteodată, să stai întins pe spate și să te uiți zeci de minute la aceeași jucărie de deasupra pătuțului poate fi prea mult, chiar și pentru un bebeluș. Încearcă să-i captezi atenția cu jucării sau cu diverse activități care să-l țină ocupat cât tu îți faci treburile prin casă.