Articole de specialitate
 
 

Lemnul dulce, expert în afecțiunile gâtului

shutterstock_507456592

În sezonul rece, lemnul dulce ţine loc de cel mai bun medicament pe care îl poţi avea în casă. Rădăcina acestei plante este valoroasă din punct de vedere medical, datorită substanţelor active, mineralelor şi vitaminelor conţinute. Folosită sub formă de ceai, extract, pulbere sau tinctură, tratezi şi previi o mulţime de afecţiuni specifice sezonului rece, în special problemele gâtului.

Întăreşte imunitatea. Potrivit studiilor, rădăcina de lemn dulce conţine numeroşi antioxidanţi şi măreşte capacitatea sistemului imunitar de a face faţă virusurilor şi bacteriilor. Previne apariţia herpesului şi este un bun remediu împotriva hepatitei virale. Sunt indicate cure cu pulbere obţinută prin măcinarea fină a rădăcinii de lemn dulce. Se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi, timp de 14 zile.

E valoros în afecţiuni respiratorii. În perioadele de răceală şi gripă, lemnul dulce scade febra, luptă împotriva infecţiilor şi ajută organismul să se recupereze mai repede. Afecţiunile gâtului reprezintă, însă, domeniul în care această plantă excelează. Tusea seacă, iritativă, şi cea cu expectoraţie, durerea în gât, răguşeala, toate se pot trata cu ceai călduţ din rădăcină de lemn dulce sau cu pulbere din această plantă. Remediile sunt emoliente, antiinflamatoare, fluidizează secreţiile bronşice şi favorizează expectoraţia. Ceaiul se prepară din trei linguriţe de plantă, lăsată la infuzat pentru 5-10 minute. Foarte eficient este şi maceratul din lemn dulce, care se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină lăsată timp de cinci ore într-o cană cu apă rece. Apoi se filtrează şi se bea pe parcursul zilei.

E de ajutor şi în alte afecţiuni. Spre exemplu, rădăcina de lemn dulce reduce durerile date de artroză, datorită proprietăţilor sale analgezice şi antiinflamatoare. Este un adevărat pansament dacă suferi de ulcer gastric, duodenal sau gastrită hiperacidă (de administrează pulbere sau ceaiuri, pe stomacul gol, în cure de cel puţin 14 zile). Se foloseşte inclusiv în tratarea infertilităţii feminine, cauzate de un nivel crescut de testosteron, tinctura de lemn dulce reglând nivelul acestui hormon.

Are şi contraindicaţii. Lemnul dulce nu trebuie administrat dacă suferi de hipertensiune arterială, ai boli tumorale în stare avansată, probleme cardiace, afecţiuni hepatice, renale, sau eşti însărcinată.

Comentarii

  Articole recomandate
  Lemnul dulce, expert în afecțiunile gâtului

  Sirop cu miere Plantusin R9

  Acest sirop se bazează pe una dintre cele mai vechi reţete româneşti de sirop contra tusei, cu eficienţă confirmată clinic atât în tusea seacă, cât şi productivă. Cercetătorii au arătat că mierea de albine, din compoziţia siropului, conţine 2 peptide (apidaecin şi abaecin) cu

  citește mai departe

   
  Lemnul dulce, expert în afecțiunile gâtului

  PODBALUL

  Tussilago farfara L. Specie erbacee perenă din familia Asteraceae, cu rizom vertical alb şi cărnos, de pe care pornesc stoloni lungi şi o rădăcină ramificată. Tulpinile florifere apar primăvara de timpuriu având frunze reduse, solziforme. Frunzele mari, cu peţiolul lung se formează mai târziu şi pornesc direct de pe rizom,

  citește mai departe

   
  Lemnul dulce, expert în afecțiunile gâtului

  ROCOIN

  Stellaria media Vill. Este o plantă erbacee mică de 10-30 cm din familia Caryophyllaceae, având tulpina ramificată şi întinsă pe pământ, cu peri doar pe o parte în porţiuni alternative; frunzele opuse, întregi, ovale şi ascuţite, cele inferioare peţiolate; florile mici şi albe,

  citește mai departe

   
  Ramai conectat

  Adresa de e-mail nu este validă

  Adresa de e-mail este deja inregistrată

  Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

  Cererea a fost inregistrată cu succes!