Plante Medicinale
 
 

Grapefruit

G

Citrus x paradisi Macfad

Grapefruit-ul, Citrus x paradisi, din familia Rutaceae, este cunoscut astăzi ca un hibrid apomictic stabilizat între pomelo şi portocalul dulce. Misterul intrigant al istoricului originii acestei citrice a apărut din cauza discordanţei între informaţiile privind istoricul său, provenite din înregistrările oficiale, şi informaţiile din surse populare. În secolul XVII, Orientul Îndepărtat, Indiile de Est sau India, însemnau diferite locaţii pentru diferiţi comercianţi, însă, pentru marinarii englezi însemnau unul şi acelaşi lucru, adică insula Jawa, de unde se consideră că este indigen Citrus grandis, unul din genitorii Citrus x paradisi.

Prima însemnare cunoscută a utilizării fructului de grapefruit a fost în Jamaica, unde era cunoscut drept Barbados grapefruit, această denumire furnizând un indiciu important asupra originii sale. În prezent, este cultivat în mare parte în zonele tropicale, unii din marii cultivatori şi exportatori de grapefruit fiind SUA, Mexic şi Cuba, iar unii din marii importatori fiind Japonia, Rusia şi ţările europene.

Pe lângă cunoscuta sa utilizare ca fruct proaspăt, suc în compoziţia diferitelor băuturi răcoritoare, siropuri, fermentat sub formă de vin, ca aperitiv înainte de mese, a luat amploare şi utilizarea cojii fructului, ca importantă sursă de pectine pentru conservarea altor fructe. Uleiul extras din coajă este folosit frecvent ca aromă în băuturi soft, după eliminarea a de 50% din monoterpene. Naringina, extrasă din interiorul coajei (albedo), este folosită ca aromatizant amar  în „băuturile tonice”, ciocolata amară, şi îngheţată. Uleiul esenţial mai este folosit ca ingredient în cosmetice, parfumuri, săpunuri şi detergenţi.

În ceea ce priveşte domeniul de aplicare medical, studiile farmacologice au evidenţiat pentru anumite componente ale uleiului de grapefruit o activitate antiinflamatoare, anti-HIV, antiaterogenică, antibacteriană, anxiolitică şi antioxidantă, iar sucul a arătat activitate hepatoprotectoare, în timp ce diferite extracte au efect antihipertensiv şi antidiabetic. De asemenea, o esenţă preparată din flori este utilă pentru combaterea insomniei, ca stomahic şi tonic cardiac. Pulpa fructului este considerată a fi un ajutor eficient în tratamentul problemelor urinare, iar extractul din frunze a arătat o activitate antibiotică.

În produsele Fares regăsim uleiul esenţial de grapefruit în complexul natural Curăţarea organismului, în ceaiul Antioxidant la plic din gama Stare de bine, şi în Ceaiul de la bunica pentru digestie.

Comentarii

  Articole recomandate
  Grapefruit

  Ceaiuri care desfundă nasul

  Ce poți să-ți dorești mai mult când ești răcit decât o cană mare de ceai cald, pe care să o ții cu ambele mâini în dreptul gurii și să sorbi din ea, cu înghițituri mici?! Simți cum te încălzește, te liniștește și parcă te simți mai bine. De ce? În primul rând pentru că îți desfundă nasul și te ajută să respiri nor

  citește mai departe

   
  Grapefruit

  Cele mai bune plante în tratamentul osteoporozei

  Boala oaselor demineralizate sau „hoțul tăcut”, cum i se mai zice, osteoporoza este a doua boală ca incidență din lume, imediat după bolile cardiovasculare. Afectează o femeie din trei, însă nici bărbații nu scapă neatinși. Vestea bună este că poate fi prevenită, ținută sub control și chiar tratată. Natura ne-a pus și de da

  citește mai departe

   
  Grapefruit

  Lemnul dulce, expert în afecțiunile gâtului

  În sezonul rece, lemnul dulce ţine loc de cel mai bun medicament pe care îl poţi avea în casă. Rădăcina acestei plante este valoroasă din punct de vedere medical, datorită substanţelor active, mineralelor şi vitaminelor conţinute. Folosită sub formă de ceai, extract, pulbere sau tinctură, tratezi şi previi o mulţime de afecţiuni

  citește mai departe

   
  Ramai conectat

  Adresa de e-mail nu este validă

  Adresa de e-mail este deja inregistrată

  Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

  Cererea a fost inregistrată cu succes!